Zbog rata u Ukrajini, ova zemlja je "profitirala" kao nijedna druga: Ipak, ne žele Ruse tu

Gruzija, prilično marginalizovana evropska država, pre 15 godina je proživljavala donekle sličan scenario ovom koji se odvija u Ukrajini, ali se nedavno desio preokret.

Dobar ili loš? Vreme će pokazati.

U svakom slučaju, Gruzija je zbog 100.000 Rusa koji su je naselili u poslednjih godinu i po dana doživela procvat, jer je mahom reč o visokokvalifikovanim radnicima kojima su rat, zapadne sankcije i opšti nemiri u zemlji – “prelili čašu”.

Naime, oni su u ovu zemlju dolazili u dva talasa, najpre odmah nakon invazije Rusije na Ukrajinu, a onda i šest meseci kasnije od tog datuma, uoči delimične mobilizacije.

Većina Rusa koji su napustili domovinu pripadaju bogatijem sloju društva, te su tako u Gruziju sa sobom doneli i veliku kupovnu moć. Kako piše Wirschaftswoche, a prema istraživanju German Economic Team-a, 84 posto Rusa koji su se doselili u Gruziju visoko je obrazovano, a gotovo 60% njih radi u IT sektoru.

Njihova prosečna mesečna zarada iznosi oko 2.400 evra. Poređenja radi, Gruzijci u proseku zarađuju oko 600 evra mesečno. Dakle, “nalet” Rusa se veoma pozitivno odrazio na privredu Gruzije.

Od početka rata u Ukrajini, država smeštena na severoistoku Crnog mora, beleži privredni rast veći od 10 odsto. Ne samo da novopridošli Rusi svoje velike plate sada troše upravo u Gruziji, već je značajan broj njih u ovu zemlju preselio i svoje firme.

Prema izveštaju Transparency International-Georgia, 2022. je 15.000 ruskih firmi bilo registrovano u Gruziji.

Međutim, podsećamo da Gruzijci, građani, nisu naročito srećni zbog dolaska Rusa, te je tako sredinom maja organizovan protest koji su pratili slogani: “Niste dobro došli” i “Mi smo Evropa”.

Nisu samo imućni doseljenici iz Rusije razlog za napredak privrede Gruzije. Ta zemlja je uplovila u spoljnotrgovinsku razmenu s Rusijom, umesto sa evropskim igračima, premda neki građani slede gorepomenuti stav.

Tako je u Gruziji porastao izvoz tekstila i hrane u Rusiju, kao i broj ponovno izvezenih automobila. Pored toga, izvoz gruzijskog vina u Rusiju prošle je godine porastao za 23 posto, u odnosu na 2021.

Uz sve to, cveta im i turizam. Naime, Gruzija je jedna od retkih država za koju Rusima ne treba viza, te treba istaći da su lane čak 20% svih turista u Gruziji – činili Rusi. To je za 4,3 posto više nego 2021. godine.

Ali, šta se onda dešava…

Ovakav nagli privredni rast ima i svoju mračnu stranu, a to je povećana zavisnost od Rusije i Rusa. Stručnjaci kažu da bi zemlja sada doživela ekonomsku katastrofu, ako bi došlo do prekida trgovinskih i drugih veza sa Rusijom.

Ipak, gruzijske vlasti uporno opovrgavaju teorije da zemlja ima “korist” od rata u Ukrajini.

Svakako nije na odmet pomenuti i da su u Tbilisiju, prestonici Gruzije, zbog velikog broja pridošlica iz Rusije naprasno skočile cene stanarine, što je fenomen koji je zabeležila i Srbija.

Sve u svemu, gruzijska zamenica ministra finansija kaže da bi oni radije hteli “turiste iz Ukrajine ili Belorusije, nego migrante iz Rusije”. Nakon što su 2008. ruske trupe ušle u Gruziju, stanovništvo se više okrenulo Evropskoj uniji, ali im to baš i nije pomoglo. Samo 20 kilometara od glavnog grada, ruski vojnici još uvek marširaju…

(Telegraf Biznis)