3 koraka koja bi trebalo da preduzmete pre nego što se upustite u investiranje

Investiranje je ono što omogućava mnogim ljudima da ostvare svoje najveće ciljeve, kao što su kupovina kuće, slanje deteta na fakultet i mogućnost odlaska u penziju. Ipak, neki ljudi ulažu svoj novac u akcije pre nego što su za to spremni, upozorava sertifikovani finansijski planer Daglas Bonepart.

Zato, pre nego što se upustite u ulaganje novca, preduzmite ova tri koraka:

1. Postavite ciljeve

Pre nego što uložite svoj novac, neophodno je da shvatite šta pokušavate da postignete. To je važno zato što različiti ciljevi imaju različite vreme za ostvarivanje. Možda ćete želeti da kupite kuću, na primer, mnogo pre nego što se nadate da ćete se penzionisati.

Vremenski okvir ulaganja ima ogroman uticaj na to kako raspoređujete svoj novac. Za sve ciljeve koje se nadate da ćete postići za manje od četiri godine, trudite se da povećate zalihe gotovine i da štedite. Novac za kratkoročne ciljeve ne bi trebalo da bude na tržištu, jer ne želite da ostanete bez njega.

2. Analizirajte svoj budžet

Istraživanja pokazuju da su investitori koji ulažu svoj novac u akcije i dosledno štede najviše nagrađeni. Da biste to mogli da uradite, želite da budete sigurni da dobro upravljate svojim prihodima, rashodima i potrošnjom.

Na taj način ćete znati koliko stvarno novca možete sebi priuštiti da redovno ulažete. Iako želite da budete u mogućnosti da investirate tokom dužeg perioda, sasvim je prirodno ako usput pogrešite, rekao je Bonepart, a ponekad morate privremeno i da pauzirate ili smanjite iznos koji ćete investirati.

3. Napravite fond za hitne slučajeve

Ako stavite svoj novac na tržište pre nego što napravite fond za hitne slučajeve sa dovoljno novca, rizikujete da poremetite svoje ulaganje ako izgubite posao ili ako vam iskrsne neočekivani trošak, rekao je Bonepart. Većina stručnjaka se slaže da bi u fond trebalo da bude dovoljno novca da se podmire troškovi života u narednih šest meseci.

– Ja sam traumatizovani, gerijatrijski milenijalac. Volim da budem finansijski siguram šest do devet meseci – kaže on.

(Telegraf Biznis)