Brnabić u Londonu i sa predstavnicima VC fondova: "Izvoz IT sektora će dostići 4 milijarde evra"

Na poslednjem sastanku pred odbor EBRD, saopšteno je da se usvaja kredit za Srbiju od 80 miliona evra, a tu vest je 13. juna otkrila predsednica Vlade Srbije Ana Branabić, tokom boravka u Londonu.

Deo tog novca, tačnije 70 miliona, ići će za Naučno tehnološke parkove, rečeno je iz Vlade Srbije, a takođe je objavljena i vest vezana za preduzetničke fondove, poznate kao venture capital (VC).

Naime, šef kabineta premijerke Srbije, Miloš Popović, objavio je na svom LinkedIn profilu da se Ana Brnabić u britanskoj prestonici sastala sa predstavnicima VC fondova, koji ulažu u startap kompanije širom Evrope.

“Brnabić je na sastanku izrazila zadovoljstvo što je mogla da čuje da su predstavnici fondova upoznati sa brzim rastom startap ekosistema u Srbiji, kao i da su neki već posetili našu zemlju. Ona je rekla da će Srbija nastaviti da jača inovativno preduzetništvo i promoviše Srbiju i uspešne mlade ljude“, istakao je šef kabineta.

Kako je dalje naveo, premijerka je učestvovala i na panelu u Narodnoj sali pod nazivom “Kakva je budućnost digitalizacije?”, gde je istakla da je proces reforme javne uprave u Srbiji počeo od nule 2016. godine.

Prema njenim rečima, polazilo se od toga da smo imali podatke u elektronskom obliku, dok su naši podaci bili stoprocentni na papiru i morali su da se prenesu u taj obrazac. Brnabić je podsetila da je postala premijerka krajem juna 2017. godine i da je tada počela digitalizacija svega, pa i obrazovanja, i napomenula da su informaciono-komunikacione tehnologije sada postale glavna prednost Srbije.

“U osnovnim školama programiranje je obavezan predmet, gradimo naučno-tehnološke parkove i situacija se drastično promenila”, istakla je ona, a objavio Miloš Popović na LinkedIn-u.

Premijerka je u Londonu precizirala i da je u 2012. godini izvoz IT sektora iznosio 375 miliona evra, a da deset godina kasnije, 2022. godine, iznosi 2,7 milijardi evra, dok se do kraja ove godine očekuje da će dostići četiri milijarde evra.

(Telegraf Biznis)