Bugarsko letovalište na obalama Crnog mora grad je bogate istorije

Na oko 35 kilometara od grada Burgas, na obalama Crnog mora leži jedno od najpoznatijih bugarskih letovališta.

Nesebar je grad poznat po kontinentalnoj klimi, sa prosečnim letnjim temperaturama od 23 stepena. Takođe je poznat i po odlično očuvanom starom delu, koje se nalazi na omanjem poluostrvu i koje je počev od 1983. godine deo Liste svetske kulturne baštine UNESCO-a, navodi „Bulgariatravel“.

Grad bogate istorije, stare više od 3.200 godina, danas je jedno od najposećenijih crnomorskih letovališta. Zato i ne čudi što su i staro gradsko jezgro i sam Nesebar još od 1956. godine zvanično proglašeni “muzejskim, turističkim i odmarališnim kompleksom međunarodnog značaja”, odlukom Saveta ministara.

Kao jedna od najpoznatijih znemenitosti ovog bugarskog letovališta na Crnom moru izdvaja se Arheološki muzej. Poseta muzeju idealan je način za upoznavanje izuzetno bogate istorije grada. U okviru stalne postavke ovaj muzej nudi posetiocima uvid u brojne artefakte pronađene na tom području.

Ukupno je šest istorijskih perioda obuhvaćeno eksponatima, tako da osim starogrčkog i bugarskog, te vizantijskog perioda, posetioci mogu da vide ai artefakte i eneolita, ali i iz perioda kada su tim područjem vladali Rimljani i Tračani.

Odmah nakon ovog muzeja, kao jedna od najpoznatijih atrakcija Nesebara izdvaja se i crkva Hrista Pantokratora. Pored toga što se smatra jednim od najlepših gradskih sakralnih objekata, ova crkva važi i za najbolje očuvanu, ističe „Dailytravelpill“. Posebno je atraktivna i poseta grobnici iz perioda srednjeg veka, koja se nalazi ispod ove crkve.

Ostaci crkve Svete Sofije, kao i crkva posvećena Svetom Stefanu još su neki od sakralnih objekata na području Nesebara koji su vredni pažnje.

Poznata po pesku zlatne boje kojim je prekrivena, plaža Sunčev breg znana je i kao najživlja na području ovog letovališta, ističe „Worldbeachguide“.

Na području Starog grada takođe se nalazi jedna od zanimljivijih plaža. Plaža Stari Vlas sačinjena je zapravo od tri manje plaže, čija je ukupna dužina oko 1,5 kilometara.

Plaže Venid, Spektrum i Bugras, još su neke od poznatijih koje se nalaze na području ovog crnomorskog letovališta.

(Ona.rs)