Dječak (13) se nalazi na tajnoj lokaciji: Utvrdit će se da li ima duševnu, odnosno mentalnu bolest

Dječak koji je jučer izvršio pucnjavu u osnovnoj školi u Lukavcu izmješten je na tajnu lokaciju. Od nalaza vještaka, odnosno psihologa ovisit će dalji smjer odvijanja slučaja.

Prema navodima nadležnih jedno je sigurno, a to je da on neće biti bez adekvatne skrbi.

Nesvakidašnji slučaj u kojem je dječak koji još uvijek nije napunio 14 godina izvršio pucnjavu u Osnovnoj školi Lukavac Grad u Lukavcu te teško ranio nastavnika, jučer je zgrozio bosanskohercegovačku, ali i regionalnu javnost, koja od nadležnih očekuje odgovore na brojna pitanja.

Zbog specifičnosti slučaja te činjenice da je riječ o maloljetnoj osobi, nadležni u javnost dozirano plasiraju informacije piše Klix.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Društvo se posebno pita gdje se dječak trenutno nalazi te kakva je dalja sudbina postupka, uzme li se u obzir da je u javnosti akcentirano to da u ovom slučaju izostaje krivična odgovornost za počinjeno krivično djelo.

Nakon jučerašnjeg čina te privođenja dječaka u policijsku stanicu, po proceduri, za njegovog privremenog staratelja imenovan je nadležni Centar za socijalni rad. U ovom slučaju to je centar u Lukavcu, iz kojeg nam je potvrđeno da je dječak zbrinut na lokaciji koja se ne može otkrivati, u cilju zaštite interesa maloljetnika.

“Prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, ovdje se radi o odgojno zapuštenom djetetu, s obzirom da je riječ o osobi mlađoj od 14 godina. U skladu s procjenama njegovog zdravstvenog stanja koje se trenutno rade, vrši se i iznalaženje adekvatne institucije za dalje zbrinjavanje i tretman. Na pitanje gdje se dječak trenutno nalazi sada se ne može dati odgovor u cilju zaštite interesa djeteta. Dječak je zbrinut i dalje se radi na procedurama koje sam navela”, kazala je za Klix.ba direktorica Centra za socijalni rad u Lukavcu Amira Hodžić.

Kako saznajemo, dječak se nalazi u adekvatnoj ustanovi, koja ostaje u tajnosti. Prema proceduri koju nalaže zakonodavstvo, sada se vrši vještačenje dječakovog zdravstvenog stanja.

Od nalaza psihologa, koji će utvrditi da li dječak ima duševnu, odnosno mentalnu bolest, ovisit će dalji tok postupka. Posebno je važno da u bilo kojem slučaju, dječak neće biti prepušten sam sebi, odnosno nalazit će se pod nadzorom stručnjaka.

Kako nam je pojašnjeno, ukoliko psiholozi utvrde da je riječ o osobi sa duševnim, odnosno mentalnim poremećajem, adekvatna klinika na koju dječak bude upućen, nadležnom sudu će uputiti zahtjev za otvaranje vanparničnog postupka, putem kojeg će joj biti dodijeljeno starateljstvo.

To isto će eventualno morati učiniti i neka od drugih institucija, ukoliko pak njima bude upućen dječak na dalju skrb, odnosno zbrinjavanje i stručni tretman.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)