Dodik tvrdi da će RS u jednom danu vratiti 330 miliona KM duga

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je da RS stoji stabilno, da neće imati nikakvih problema i da će nastaviti da servisira sve svoje finansijske obaveze uprkos blokadama američke i britanske ambasada u BiH i narativu pojedinaca godinama da će RS propasti.

Dodik je rekao da će RS u jednom danu vratiti 330 miliona KM duga po obveznicama plasiranim na Bečkoj berzi i da neće biti nikakvih problema što se tiče RS.

Reagujući na navode iz PDP-a i njenog predsjednika Branislava Borenović da su kamate za to izuzetno visoke, Dodik je rekao da Borenović ne poznaje situaciju i ne prati tržišta, te ukazao da su to u današnje vrijeme povoljna sredstva.

Dodik je napomenuo da su kamatne stope u Evropi između pet i devet odsto, dok RS na tržištu može da obezbijedi svoja sredstva za oko šest odsto.

– Borenović je meni najbolji politički protivnik, gubitnik, naučio je da gubi. Јedinu strepnju od opozicije imam da im neće dosaditi da se prestanu baviti politikom, molim ih samo da ostanu na čelu svojih partija još do sljedećih opštih izbora, tako da imamo namjeru da osiguramo i sljedeći mandat, a oni mi mnogo pomažu oko toga – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da su finansije ozbiljna stvar i da RS ozbiljno odmaže priča koju mediji svjesno ili nesvjesno prenose kako je u RS neka kriza, debakl, bankrot, uprkos svim ocjenama iz vladajuće strukture da to nije tako.

Naglasio je da je veliki uspjeh RS to što je bez međunarodne verifikacije na berzi prodala svoje obveznice u iznosu koji je bio, da su se kamate kretale za države oko dva do 2,5 odsto, a da je RS tada morala da prihvati oko četiri odsto.

Dodik je naglasio da je riječ o fiksnoj kamati, a da se danas više ništa ne može ugovoriti fiksno, nijedna kamatna stopa.

Dodik je napomenuo da, iako neki pišu da je RS u debaklu, u RS je redovno isplaćena penzija, ovih dana se isplaćuju socijalna davanja, što je iznos od 40-50 miliona, a zatim naknada za roditelje sa četvoro i više djece.

– Nakon 28. juna, samo deset dana kasnije čekaju nas nove penzije, što iznosi 130 miliona i to će biti isplaćeno. U međuvremenu redovno se isplaćuju plate radnicima i sve zakonske obaveze RS uprkos činjenici zašto juče nije podijeljeno više od 200 miliona zato što žele da zagorčaju život RS i zato što je to nekorektno jer smo imali politički dogovor da se to završi – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, RS se uskraćuju 83 miliona sa nivoa BiH po tom osnovu.

– Zašto nam 10 godina blokiraju 35 ili 36 miliona od indirektnih poreza koje ne možemo da naplatimo uprkos odluci Suda BiH koji svake godine produžava rok za isplatu tih sredstava. I uprkos tih 110 miliona koji nam sada ne liježu na račun, mi ćemo biti sposobni da servisiramo sve – istakao je Dodik.

Naglasio je da RS nije izašla na otvoreno tržište, nije izvršila eksterno zaduživanje.

Dodik je ukazao da se usput redovno odvijaju sve investicije, te podsjetio da je nedavno položen kamen temeljac za bolnicu u Trebinju, da se nastavlja izgradnja puta koji se finansira iz sredstava RS od Bijeljine do Rače.

– Čeka se da grad Bijeljina riješi imovinsko-pravne odnose da 56 miliona plasiramo, obezbijeđenih sredstava koja ne možemo da diramo i razročavamo, za izgradnju obaloutvrde kako bi se spriječile opasnosti od velikih voda za prostor Bijeljine. Јoš nije završeno na prostoru Јanje ta priča o imovinsko-pravnim odnosima. Sa Kinezima održavamo dinamiku vezano za izgradnje auto-puta od Modriče do Brčkog. Od Prijedora se izvode dinamički radovi vezano za put ka Banjaluci, naveo je Dodik.

Dodik je dodao da je nedavno na primopredaji predmeta protiv njega u Tužilaštvu BiH u prostoriji bio predstavnik američke Ambasade, da, kako je rekao, provjeri da se slučajno nešto neće desiti.

– To znači da oni kreiraju tako nešto – rekao je Dodik i dodao da bi objektivni novinari trebali da pišu i o tome.

On je naveo da je u britanskoj Ambasadi u Sarajevu nedavno održan sastanak onih koji sprovode te revolucije i da su koncipirali jednu revoluciju za RS koja se zove “sloboda narodu ili slobodan narod”.

– To znači da oni imaju namjeru ovo što kaže lider SDS-a Milan Miličević – izvešćemo ljude na ulicu. Izvedite ljude na ulicu, izvešćemo i mi da brane ovu RS, pa da vidimo kako će to izgledati – rekao je Dodik.