Eskobar sutra o dešavanjima u Srbiji i na Kosovu

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar održaće sutra on lajn konferenciju za medije o najnovijim dešavanjima u Srbiji i Kosovu, najavljeno je iz Stejt departmenta.

Kosovski premijer Aljbin Kurti i dalje odbija da ispuni zahteve SAD i EU za deeskalciju situacije na severu Kosova i da povuče kosovsku policiju iz opštinskih zgrada u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, kao i da ne nameće nelegitimne albanske gradonačelnike izabrane na izborima na kojima je izlaznost bila samo oko 3,5 odsto i koje su Srbi bojkotovali, podseća Kosovo-online.com.

Prištinske vlasti nastavile su sa nasilnim akcijama i neosnovanim hapšenjima i prebijanjima Srba, a nakon što su 29. maja uhapšeni Dušan Obrenović i Radoš Petrović, kosovska policija uhapsila je 13. juna u sredu istaknutog sportistu Miluna Milenkovića Luneta u Severnoj Mitrovici.

Provokacije su nastavljene i juče – na teritoriji centralne Srbije uhapšena su tri specijalca kosovske policije, pod punom ratnom opremom. Prištinska strana tvrdi da su “policajci kidnapovani na teritoriji Kosova” i zatražile od EU, SAD i Kfora da reaguju.

Zvanični Beograd takođe je zatražio od Kfora i međunarodne zajednice da sprovede istragu o slučaju, naglašavajući da će dostaviti sve dokaze da u slučaju hapšenja nije prekršena ni Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN ni Vojno-tehnički sporazum, jer su policajci uhapšeni duboko na teritoriji centralne Srbije u rejonu sela Gnjilica.

U međuvremenu, Vlada Kosova odlučila je da zabrani ulazak srpske robe na Kosovo.

(Telegraf.rs)