Grad na reci Kolubari iznedrio je mnoge znamenite ličnosti srpske istorije

Smešteno u kotlini, na oko 100 kilometara od Beograda, Valjevo je grad poznat po Tešnjaru, rekama Kolubara i Gradac, Divčibarama i po još mnogo čemu.

Valjevo je i grad u kome su rođena neka najslavnijih imena srpske istorije i kulture.

Kad je reč o turističkim atrakcijama, one su najpre usmerene na njegovu okolinu, budući da se osim planine Divčibare, u okolini Valjeva nalaze i Petnica, ali i selo Brankovina, u kome je odrasla čuvena srpska pesnikinja Desanka Maksimović.

Osim centralnog gradskog spomenika koji je posvećen generalu Živojinu Mišiću, u čijoj blizini se nalazi i spomenik Desanki Maksimović, u Valjevu postoje i spomenici posvećeni drugim znamenitim ličnostima naše kulture i istorije.

U gradu kroz koji protiče reka Kolubara podignut je i spomenik Milovanu Glišiću, kao i Vuku Karadžiću i proti Mateji Nenadoviću, navedeno je u brošuri Turističke organizacije Valjevo.

Ukoliko krenete u posetu Valjevu, ono što se ne propušta, sigurno je šetnja Tešnjarom. Staro jezgro grada, koje je i domaćin manifestacije „Tešnjarske večeri“ svedok je duge istorije ovog srpskog grada.

Zvanično najstarija građevina u gradu koja je očuvana datira iz 18. veka. Podrum Muselimovog konaka je pred početak Prvog srpskog ustanka bio korišćen kao zatvor. Upravo tu su bili zatvoreni Ilija Birčanin i Aleksa Nenadović, knezovi valjevske nahije, koji su kasnije i pogubljeni. Danas se u Muselimovom konaku nalazi i stalna izložbena postavka, koja posetiocima nudi priliku da se bolje upoznaju sa istorijom kako Prvog, tako i Drugog srpskog ustanka.

Davne 1813. godine vojvoda Jakov iz čuvene valjevske porodice Nenadović podigao je kulu za potrebe vojske. Tokom turske okupacije je i Kula Nenadovića bila korišćena kao zatvor. Po oslobođenju od turske vlasti usledila je obnova ovog zdanja, a danas se smatra znakom prepoznavanja grada i nalazi se pod zaštitom nadležnih institucija, kao kulturno-istorijski spomenik i u njoj postoji stalna izložbena postavka.

U zdanju koje datira iz 1870. godine danas se nalazi Narodni muzej Valjevo. U okviru stalne izložbene postavke se posetiocima nudi mogućnost da bolje upoznaju istoriju Valjeva i čitavog kraja.

(Ona.rs)