Hirurzi ORL klinike u Nišu izveli komplikovanu operaciju tumora u nosu: Nije bilo velikog reza

Na ORL klinici u Nišu uspešno je završena prva operacija, koju su niški hirurzi uradili u saradnji sa kolegama iz Slovenije, sa novom opremom za ednoskopsku sinus hirurgiju. Najsavremenija oprema je nabavljena zahvaljujući sredstvima Ministarstva zdravlja, a niški lekari su prošli edukaciju na klinici u Sloveniji, zahvaljujući dobroj saradnji sa kolegama iz Univerzitetske ORL klinike iz Ljubljane koji imaju zavidno iskustvo u ovoj grani hirurgije. Upravo je prve operacije u Nišu pratio profesor iz Slovenije dr Jure Urbančič.

Na programu su, kako ističe rukovodilac ORL Кlinike UКC Niš prof. dr Dušan Milisavljević, složeniji operativni zahvati koji će uskoro postati redovne procedure u radu niških lekara što će pacijentima pružiti kvalitetnije lečenje i u Nišu, pišu niskevesti.rs.

“Prednosti ove operacije su što preko endoskopa na monitoru u krupnom planu vidite jedan prostor koji je do tada bio dosta mali. Sada imate mogućnost da ne napravite toliko štete samom pacijentu i brži je postoperativni oporavak i hirurgu je lakše i kvalitet same operacije je bolji sa ovom opremom”, rekao je dr Milisavljević.

Milisavljević kaže da je oprema koju je dobila niška klinika, u ravni sa evropskom. Njegov kolega iz Slovenije ističe da je bolja od one sa kojom oni rade u Ljubljani. ORL klinika sada može da se pohvali da ima jednu od najopremljenijih hirurških sala u Srbiji. On je dodao da današnja operacija predstavlja prekretnicu u njihovom radu.

“Ova operacija je uključena u regularni operativni program ORL klinike, ali ovo što danas radimo je podizanje lestvice na viši nivo. Radimo te neke komplikovane slučajeve koje ranije nismo mogli ni da zamislimo da možemo hirurškim putem da dođemo do tih tumora i da ih preko endoskopskog pristupa kroz nos izvučemo, da ne pravimo radikalne rezove preko lica i da pacijentu ne narušimo kvalitet postoperativnog života, što je jako važno”, dodaje dr Milisavljević.

Hirurg iz Ljubljane je pohvalio niške lekare i dodao da je oprema kojom raspolaže niška klinika veoma moderna, čak i bolja u odnosu na onu sa kojom oni u Sloveniji raspolažu.

“Hronični rinosinuzitis je dosta česta bolest, ima je 10 do 15 posto ljudi u populaciji, a problem je što lekovi sami ne pomažu. Lečimo pacijente lekovima do nekog nivoa, onda idemo na operaciju, otvaramo sinuse, pružimo pomoć da se ti sinusi dreniraju. To nije bolest koja će izazvati rak, nego je bolest koja kvari kvalitet života“, poručuje dr Jure Urbančič i dodaje da nakon takvog zahvata pacijenti mogu već istog ili narednog dana da idu kući, a već nakon nedelju dana mogu da se vrate redovnim aktivnostima.

Na Klinici za uho, grlo i nos nema liste čekanja, a tretiranje zapaljenja nosa i sinusa se obavljaju na dnevnom nivou. Ipak zabrinjavajuće je to što ima sve veći broj hroničnih rinosinuzitisa, ali i polipa u nosu, u porastu su i tumorski procesu u glavi i na vratu. Nažalost zbog uznapredovanja tumorskih promena nova oprema koju je ORL klinika dobila koristiće se svakodnevno.

 

(Telegraf.rs)