I na jugu kritično zbog padavina: Vanredna situacija u Medveđi, Aleksincu, Sokobanji i Babušnici

Obilne padavine od kraja maja pogađaju Srbiju, a zbog izlivanja bujičnih reka i kanalizacija MUP je proglasio vanrednu situaciju u čak 32 grada i opštine, među kojima su Babušnica, Aleksinac i Sokobanja, navode Južne vesti.

U aleksinačkom selu Mozgovo reka je odnela seoski put, zbog čega je na telefonskoj sednici Štaba za vanredne situacije u tom delu odmah proglašena vanredna situacija, kako bi obezbedili normalno funcionisanje meštana.

U Sokobanji voda je poplavila oko 50 kuća u naselju Čair, a pretila je opasnost i da bude poplavljena deponija kod Bovanskog jezera, odakle se Sokobanja snabdeva vodom.

Olujno nevreme tokom prošle nedelje zahvatilo je Opštinu Babušnica, gde je reka Lužnica poplavila put prema Leskovcu.

Obilne padavine juče i danas pogodile su i Medveđu zbog čega je veliki deo te opštine ostao bez struje, pa je na sednici Štaba za vanredne situacije odlučeno da bude proglašena vanredna situacija. Do izlivanja bujučnih reka došlo je i na lokalnim putevima i njivama u Medveđi, dok je materijalna šteta pričinjena i pojedinim objektima, navode Južne vesti.

Usled obilnih padavina došlo je do naglog povećanja vodostaja i formiranje bujučnih vodotokova na celoj teritoriji opštine Medveđa, u toku noći 14. na 15. jun, kao i tokom dana 15. juna što je dovelo do izlivanja i plavljenja na više lokacija. Tom prilikom pričinjena je materijalna šteta na objektima, putnoj infrastrukturi, poljoprivrednom zemljištu, a došlo je do prekida u snabdevanju električnom energijom – stoji u rešenju.

Dodaju i da će Štab u narednom periodu redovno obaveštavati stanovništvo o bitnim činjenicama za zaštitu i spasavanje, kao i prestanku opasnosti zbog kojih je proglašena vanredna situacija.

U skladu sa najavama RHMZ-a na potencijalno opasne pojave, pripadnici MUP, vatrogasci-spasioci nastavljaju sa obilascima terena i potencijalnih kritičnih tačaka, kao i meštana na tim lokacijama kojima daju uputstva i instrukcije za postupanje u slučaju opasnosti. Takođe, u stalnoj su komunikaciji sa gradskim i opštinskim štabovima za vanredne situacije, JVP ”Srbijavode“, kako bi sve kapacitete i snage sistema zaštite i spasavanje bile spremne za reagovanje u slučaju potrebe, a sve u cilju zaštite i spasavanja ljudi, materijalnih i kulturnih dobara – navodi se u saopštenju MUP-a.

Dodaju se obilne padavine u Srbiji očekuju do kraja juna, zbog čega apeluju na građane da ne prilaze nabujalim bujičnim vodotokovima i da ukoliko voda preti da uđe u domaćinstva, iskoriste džakove sa peskom da obezbede lokaciju, kao i da se u slučaju direktne opasnosti popnu na više etaže, isključe električnu energiju i pozovu vatrogasce na broj 193 ili policiju na 192.

Osim opština na jugu, vanredna situacija proglašena je i u Čačaku, Loznici, Jagodini, Paraćinu, Despotovcu, Sjenici, Koceljevi, Vladimircima, Boljevcu, Vrnjačkoj Banji, Ćupriji, Ćićevcu, Ražnju, Trsteniku, kao i u delovima Šapca, Užica, Požege, Beočina, Iriga, Priboja, Žagubice, Ivanjice, Lučana, Aleksandrovca, Kosjerića, Varvarina, Rekovca, Majdanpeka i Svilajnca.

(Telegraf.rs)