Jedna od najmoćnijih žena planete je Srpkinja "teška" 260 miliona: Zanimljiv put Fibi Novaković

Fibi Novaković je žena srpskog porekla, koja živi “američki san“, a čija dostignuća govore više od reči. Ova dama godinama ne silazi sa liste najimućnijih, ali i najmoćnijih žena sveta.

Fibi je rođena 1957. godine, a za uspehe koje je do sada postigla umnogome je zaslužno vaspitanje, ali i veliki trud koji je uložila da bi se izborila za svoje mesto pod suncem.

“Američki san” najpre je počeo da živi njen otac, koji je u “Obećanu zemlju” otišao sa 17 godina i svega 50 dolara u džepu.

Kao sprski imigrant, velika Amerika je mogla veoma lako da ga “proguta“, no, snalažljivost u kombinaciji sa istrajnošću dovela je Fibinog oca do mesta vojnog pilota. To je uticalo da Fibi kasnije zavoli branšu u kojoj je njen otac godinama radio. Poznavao je čak šest jezika, ali ne i engleski. Uprkos tome, uspeo je da postane obaveštajac u američkom vazduhoplovstvu.

Mogućnosti koje je ova zemlja pružila mom ocu bile su mi usađene od ranog detinjstva i zato iskreno  verujem u služenje naciji – rekla je Fibi jednom prilikom.

Roditelji su je, otkrila je, uvek učili da bude skromna i dobar čovek.

Fibi je deo odrastanja provela u Nemačkoj kod bake, koja ju je naučila da zavoli umetnost i operu.

Po završetku srednje škole upisala je liberalne umetnosti i sve više pokazivala svoje sposobnosti i snalažljivost. 

Godine 1979. odlazi u CIA da služi naciji kao što je to naučila od oca.

U toku jednog intervjua, kada su je propitivali o tome i da li može dati neke detalje, odgovorila je kratko i jasno: “Nema šanse“, šaljivo ističući prisustvo jednog ruskog ambasadora u publici, prenosi “Mondo.rs

Od 1985. u braku je sa Dejvidom Morisonom, a o svom suprugu se oglasila samo jednom, rekavši da joj je on veliki oslonac. Diplomirala i na Univerzitetu u Pensilvaniji 1989. godine i sa dve ćerke i trećom na putu počela je da traži posao.

Ipak, nije imala sreće. Nakon završene poslovne škole Fibi je želela da radi u proizvodnji čelika, pa je rešila da potraži posao u jednoj čeličani; tada je shvatila da mora da se bori za svoje mesto u svetu.

Mislim da je to bio najbrži intervju na planeti. Za otprilike 30 sekundi su rekli da ne zapošljavaju. Ja sam to shvatila kao, ne zapošljavamo vas – rekla je Fibi.

Iz tog odbijanja izvukla je veliku pouku i shvatila da odbijanje ne znači poraz, već podsticaj za uspeh.

Na kraju je dobila posao u Kancelariji za upravljanje i budžet tokom mandata predsednika Buša starijeg. Nešto kasnije počela je da radi za velike i jake kompanije.

U međuvremenu, postala je generalna direktorka kompanije koja je među najvećim vojnim saradnicima Vlade SAD.

Fibi iz godine u godinu opstaje na Forbsovoj listi najbogatijih i najmoćnijih žena sveta; bila je i na 88. mestu, i na 30. mestu, a pre tri godine i na 27. mestu.

Tada se našla ispred kraljice Elizabete Druge i pevačica poput Bijonse, Rijane i ostalih velikih zvezda.

Ove godine drži 92. mesto na toj listi sa vrednostima od čak 260 miliona dolara. 

Trenutno živi u Vašingtonu, a svoj privatni život brižljivo i vešto skriva od očiju javnosti.

(Ona.rs)