Jevrem je mladi milanovački pesnik: Od svih nagrada za pisanje, više mi znače prijatelji iz IV/3

Nedavno je dobio diplomu o završenom školovanju u Gimnaziji “Takovski ustanak”. Po svemu poseban, po dobroti, pažnji, obrazovanju i lepim manirima. Rođen je sa Aspergerovim sindromom koga je proučio do tančina. Obrazovan, načitan, engleski govori kao maternji jezik, voli književnost i piše pesme. O atlasima nevidljivog, duhovnim daljinama i metaforama. Za poeziju je nagrađivan na nekoliko literarnih takmičenja za mlade u Srbiji. Njegova pisanje je zrelo i vodi u jedinstveno putovanje. Jevrem Nedeljković, maturant milanovačke Gimnazije ispričao nam je o svojim omiljenim piscima i planovima za dalje školovanje, piše GM press. 

Čitam uglavnom engleske klasike od sestre Bronte, Dikensa, Melvila, Džojsa,Tolkina, jer planiram da upišem engleski jezik i književnost u Novom Sadu. Na srpskom jeziku se bavim književnošću, a iz englaskog se bavim gramatikom, njihovom kulturom i jezikom, ali pišem pesme na srpskom jeziku. Trenutno se spremam za prijemni, imam časove iz engleskog jezika – kaže Jevrem.

U svom bivšem odeljenju IV/3 društveno-jezičkog smera naučio šta je zagrjalj, osetio bliskost i pravo prijateljstvo, koje će zauvek pamtiti.

To mi je, pored prvih pet godina života, najlepši period, imao sam problem sa vršnjačkim nasiljem, ali u gimnaziji sam, po prvi put upoznao prave prijatelje. To je bilo pravo odeljenje za mene i ljudi koji razmišljaju kao ja. Ostaćemo u kontaktu, iako više nismo u školi – dodaje Jevrem.

Sa zbirkom pesama „Atlas nevidljivog“ pobedio je na 48. Limskim večerima poezije, prestižnom takmičenju za mlade u Priboju, a za poeziju je osvojio prvo mesto na Disovom proleću,

Pišem pesme koje se ne bave geografijom, već onom duhovnom, različitim stvarima i mojim interesovanjima u životu. Iako je ovo veliki uspeh, trudim se da ostanem skroman i da nastavim da radim i pišem. Ovom prilikom bih se zahvalio svom recenzentu Petru Arbutini, kao i kolektivu osnovne škole “dr Dragan Hercog “opštine Savski venac koji su me obrazovali od petog do osmog razreda. Posebno bih se zahvalio profesorki srpskog kezika Ivani Kovačević koja je predstavljala našu zemlju na prvom Evropskom samitu za finaliste takmičenja Global Teacher Prize, kao i Zoranu Aleksiću, direktoru škole.

– Ipak, ono što mi je dragocenije od ovih nagrada jesu moji prijatelji iz razreda –zaključuje Jevrem.