Kako je 12. decembar 2016. zbog Jokića postao najvažniji datum u istoriji Denvera

Osvojili su Denver Nagetsi u utorak titulu u NBA ligi i tako krunisali višegodišnji rad i slaganje šampionskih kockica koje su se, doduše, posložile tek u ovoj sezoni.

Slavili su u svom domu, u “Bol Areni”, a sada je došlo vreme i za čuvenu šampionsku paradu koja će u gradu početi od 18.00 časova. Tek nakon toga za Nagetse će sezona zvanično biti zatvorena.

Slaviće se celog dana, slaviće se do duboko u noć, mada malo ko zna da je prvi korak kao ovom trofeju napravljen jednog tužnog dana u Dalasu pre skoro sedam godina.

Taj 12. decembar 2016. godine je verovatno i najznačajniji datum u istoriji tima koji je izgubio čak 30 razlike na gostovanju Maveriksima. Tada su predsednik Džoš Kroenke i generalni menadžer Tim Koneli, zajedno sa trenerom Majklom Melounom, seli, uzeli papire, pogledali analitiku i prihvatili radikalnu hipotezu koju mnogi u ligi i danas osporavaju – Nikola Jokić je drugi dolazak Larija Birda.

Gledali smo tu analitiku. Pokušali smo da igramo sa dva talentovana velika momka u startnoj postavi u isto vreme i nije išlo, kada su svi u ligi bili “niski” zbog uspeha Golden Stejta. Tada smo uradili neka poređenja kada je u pitanju Jokić i njegova igra i nalazi su bili zapanjujući – rekao je Kroenke novinaru “Denver Posta” još tokom slavlja Nagetsa u utorak.

Nešto više od mesec dana ranije, Jokić je neposredno pre Dana zahvalnosti otišao kod Melouna i dobrovoljno se odrekao mesta u startnoj postavi kao krilni centar, pored centra Jusufa Nurkića.

Nagetsi su uzalud pokušavali da izgrade igru oko Jokića i Nurkića, a Srbin je mnogo pre nego što je postao tripl-dabl mašina jasno video tada da to ne ide. Ali ubrzo nakon te decembarske noći, kada je Denver pao na 9-16, rodila se ta ideja koja je sve promenila.

Tri dana kasnije, kada je Denver igrao kod kuće protiv Portlanda, Meloun je ponovo ubacio Jokića u startnu postavu – ali na njegovu prirodnu poziciju centra. Na taj način je stavio Nurkića na klupu. Bio je to potez koji je toliko uznemirio Jusufa da se njegov razlaz za Denverom ubrzo završio na neugodan način.

Nagetsi su se, jednostavno, odlučili da se tog 12. decembra 2016. klade na Nikolu Jokića.

I tada je naš tim krenuo. On je postao centralna tačka svega što smo radili – rekao je Meloun pre početka finala protiv Majamija.

Nagetsi su na njegovim širokim ramenima izgradili tu pobedničku kulturu koja se samo nadograđivala. Meloun kaže da mu je to najbolja trenerska odluka u karijeri, što je imao hrabrosti da se kladi na Nikolu, dok je sam Jokić priznao da mu je Majk jednostavno dao sve.

To je više od košarke, mi smo odlični prijatelji – jasan je Jokić koji je istorijskom sezonom pokazao da Denver nije pogrešio kada je odlučio da oko njega gradi kompletan tim.

(Telegraf.rs)