Koja fudbalska liga najviše zarađuje među velikom petorkom? Plate im rastu, a prihodi padaju

Premijer liga se etablirala kao lider na evropskom fudbalskom tržištu u sezoni 2021-22, pokazao je godišnji finansijski izveštaj kompanije Delojt, a piše BBC Sport.

Ukupni prihod najvišeg ranga engleskog fudbala, od 5,5 milijardi funti u sezoni 2021-22, bio je skoro duplo veći od španske LaLige.

Povratak publike na stadione, nakon pandemije kovida-19, pomogao je da se prihodi širom Evrope povećaju za 10%. Međutim, povećanje troškova zarada od 15% u 5 najvećih liga Evrope, prouzrokovalo je i gubitak operativnog profita.

Svakako, vodeći partner u Delojtovoj Sport Biznis grupi, Tim Bridž, naveo je da podaci sugerišu kako je “evropski fudbal otporno izašao iz svog najizazovnijeg perioda do sada”.

Nakon ukidanja ograničenja, uvedena zbog korone, potražnja navijača dovela je do rekordnih prihoda od utakmica i komercijalnih prihoda širom Evrope – kaže Bridž.

Vrhunski klubovi u Engleskoj prijavili su porast ukupnih prihoda od 12% tokom sezone 2021-22, na rekordan ukupan prihod od 6,4 milijarde evra (5,5 milijardi funti). Prihod od utakmica u Premijer ligi iznosio je 763 miliona funti, što je povećanje od 732 miliona funti u odnosu na sezonu 2020-21, kada se fudbal igrao, uglavnom, iza zatvorenih vrata.

Nakon ponovnog potpunog otvaranja fudbalskih stadiona u avgustu 2021. godine, prosečna posećenost dostigla je najviši nivo od 39.950 lica tokom sezone, što je pomoglo da se nadmaši nivo prihoda zabeležen pre pandemije, u iznosu od 684 miliona funti (sezona 2018-19.).

Bridž je rekao da međunarodni interes nastavlja da podstiče rast prihoda Premijer lige, ali je upozorio da je potrebno da “održivo poslovanje, modeli finansiranja i postupanje sa integritetom” budu na vrhu, kako bi se osigurala “dugovečnost i krajnji uspeh” engleske lige.

Uprkos tome što je sedam timova iz Premijer lige prijavilo smanjenje plata, ukupni troškovi zarada – koji pokrivaju igrače i ostalo osoblje – porasli su za 6% na 192 miliona funti, rastući tako drugu godinu zaredom. Povećanja plata i dalje nadmašuje rast prihoda.

(Telegraf Biznis)