Konaković o Pindži: Nijedan zarez mu nikad nije promakao, bio je jedan od najboljih koje znam

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković putem društvenih mreža se oprostio od Mirsada Pindže, svog savjetnika koji je preminuo u 61. godini.

Preminuo Mirsad Pindžo (61), savjetnik Elmedina Konakovića

– Jedan smo period bili na različitim stranama u politici. Bio je rival vrijedan poštovanja, rasprave argumentovane, kritike opravdane.

Tokom premijerskog mandata njemu nikad nisam odgovarao iz glave, uvijek bih prvo provjerio pa odgovorio, on nikad nije pitao onako, bez razloga i smisla – naveo je Konaković.

Istakao je kako su nekoliko puta Pindžine kritike spriječile da se naprave greške.

– Više sam puta u tom periodu pomislio kako bi ga bilo dobro imati na svojoj strani, u teškim borbama za popravljanje stanja u društvu.

Kad smo formirali NiP napisao sam mu da bih ga volio vidjeti na osnivanju u prvom redu, odazvao se i od tad smo bili u istom stroju.

Jedan od najboljih koje znam, posvećen, predan, vrijedan, radna etika na maksimalnom nivou.

Nijedan zarez mu nikad nije promakao, kad se njemu povjeri zadatak tu brige nema.

Uvijek istinu u lice svima, čak i ako je na njegovu štetu. Kad sam sastavljao kabinet, prvo sam pozvao njega da mi pomogne.

Sve je procese kontrolisao, brzinom svjetlosti nalazio greške, predviđao rizike, podvlačio važne činjenice. Oštar na jeziku, ponekad tvrdoglav.

Takav ga karakter nije sprječavao da bude ljudina, čovjek koji priskače u svakoj prilici svima koji zatrebaju pomoć, podršku.

Prazno je jutros u kancelarijama našeg ministarstva.

Molim Gospodara da mu se smiluje, da mu oprosti grijehe, da ga obilato nagradi za njegova dobra djela, a porodici podari sabur.

Rahmet ti duši plemenitoj Sultane – poručio je Konaković.