Kurti odgovorio na Boreljovu molbu o akcijama na KiM: " Vladavina prava na Kosovu je stvar kosovske policije"

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti poručio je danas šefu diplomatije Evropske unijeŽozepu Borelju da policijske akcije nisu ni njegov ni posao evropskih zvaničnika.

On je tako odgovorio Borelju koji ga je zamolio da ubuduće koordinira sa Kforom i Euleksom kada je reč o akcijama na severu KiM, kao i Kurti tvrdi da ponekad nije obavešten o akcijama.

“Ne znam ni kada je zločinac uhapšen, jer to je stvar istražne policije, jedinice koja vrši hapšenja, tužilaštva. Ima hapšenja za koja saznam u isto vreme kada i vi. Operativne akcije nisu moja stvar, verujem, niti bilo kog evropskog zvaničnika. Vladavina prava na Kosovu je stvar kosovske policije”, odgovorio je Kurti, prenosi “Koha”.

On je dodao da je “kosovska policija imala bezbroj obuka na Zapadu” i da je tamo naučila kako ne treba dozvoliti da policijske akcije budu politizovane.

Kurtiju kaže da je “neshvatljivo” da međunarodne mehanizme treba upozoriti pre “uspostavlјanja reda i zakona na Kosovu”.

On je rekao i da je spreman na dijalog.

“Kad zakažu sastanak, spreman sam. Želim posvećen dijalog, ali na Kosovu moraju da se poštuju zakon i ustav”, rekao je Kurti.

(Telegraf.rs)