Moguća izlivanja čak 14 reka u Srbiji: 4 kraja na udaru obilnih padavina, RHMZ objavio kada počinju

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na obilne padavine u Srbiji danas i sutra, a navedeno je i na kojim rekama može doći do izlivanja. 

– Danas oblačno sa kišom i lokalnim pljuskovima koji će ponegde biti praćeni grmljavinom. Veća količina padavina biće u drugom delu dana. U jugozapadnoj, južnoj, centralnoj i istočnoj Srbiji ponegde se očekuje i od 30 do 50 mm za 12 h, lokalno i više – navodi RHMZ.

Dodaje se da će biti isto vreme.

– I u petak, 16. juna, zadržava se oblačno i sveže vreme povremeno sa kišom, u istočnim, jugoistočnim i južnim predelima Srbije sa uslovima za obilnije padavine, može pasti novih 20 do 50 mm za 24 h – navodi se u upozorenju.

Danas i sutra suvo će biti samo na krajnjem severozapadu Vojvodine:

– Zatim promenljivo oblačno i postepeno toplije, posebno od utorka kada će u većini mesta najviša dnevna temperatura biti i oko 30 °S. Od subote padavine u slabljenju, a od nedelje se uglavnom očekuju na istoku i jugu zemlje.

U hidrološkom upozorenju naveden je spisak reka na kojima su moguća izlivanja.

– Narednih dana na slivovima Kolubare, Jadra, gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Ibra, Nišave, Toplice, Rasine, Majura, Belice i Crnice, kao i na slivovima Mlave, Peka i Timoka moguća su izlivanja manjih bujičnih vodotoka – navode u RHMZ.

(Telegraf.rs)