"Moja supruga Ema se porodila dok je bila u komi: Tumor je porastao u trudnoći i umalo je ubio"

Poruka je bila kratka, ali Skotu Viksu je značila sve.

Samo nekoliko meseci ranije, ne bi se usudio ni da sanja da bi njegova partnerka Ema ikada mogla da komunicira sa njim, na bilo koji način, a kamoli kuckanjem po tastaturi kompjutera iz njenog kreveta.

Pisalo je:

– Videću kakav je pravi Skot.

To je bio način na koji mu je 33-godišnja Ema rekla da je, uprkos skoro fatalnom tumoru na mozgu koji ju je ostavio zarobljenu u sopstvenom telu, odlučna da se oporavi – zbog njega i njihove ćerkice Ofelije.

– To je bilo prvo što je napisala i osećao sam da ću briznuti u plač – priseća se Skot.

– Poruka je bila tako moćna, jer sam znao da je Ema odlučna da se vrati našoj porodici posle ogromne bitke za zdravlje.

Ema se srušila prošlog oktobra u porodičnoj kući u Čelmsfordu kada joj je tumor, za koji nije znala da ga ima, pukao u zadnjem delu lobanje. Bila je u 34. nedelji trudnoće i lekari su morali da je stave u medicinski indukovanu komu da bi Ofeliju rodila hitnim carskim rezom.

Bilo je pitanje da li će Ema preživeti. Doktori su u početku rekli Skotu da će, čak i ako Ema preživi, biti sasvim drugačija osoba od žene u koju se zaljubio, piše Daily Mail.

Ipak, lekari se nisu oslanjali na Eminu odlučnost, niti na Skotovo uverenje da će se to zaista i dogoditi. Dali su sve od sebe da joj pomognu.

Danas ova mlada žena može da pomera desnu nogu i ruku, klima glavom i, ono što je neverovatno, nije pretrpela dugotrajno oštećenje mozga. Ipak, leva strana tela joj je oduzeta.

Trauma kroz koju je prošao njen mozak, međutim, znači da mora da uči sve od početka – od hodanja do govora.

Uz intenzivnu fizioterapiju, doktori sada veruju da bi Ema mogla potpuno da se oporavi.

Ema u koju sam se zaljubio je još uvek tu i vredi se boriti za nju – kaže njen suprug Skot.

– Od početka sam bio optimističan i uvek sam verovao da će mi se Ema koju sam upoznao i sa kojom sam stvorio porodicu vratiti, da će se oporaviti.

Tokom nedelje, Emini i Skotovi roditelji pomažu oko čuvanja dece, ali Skot je veoma praktičan tata.

– Podsećam sebe da je privilegija to što mogu da se povežem sa svojom ćerkom na ovaj način. Samo se osećam krivim što Ema toliko toga propušta u Ofelijinom odrastanju – emotivno priča Skot.

Ema je žarko želela da ostane u drugom stanju. Ironija je da je trudnoća za kojom je žudela ubrzala rast hordoma, nekanceroznog tumora dužine 60 mm omotanog oko njenog kičmenog stuba, za koji hirurzi veruju da je tu od rođenja.

Tumor je rapidno rastao, podstaknut hormonima zbog Emine trudnoće. Prema procenama lekara, za sedam meseci tumor je narastao onoliko koliko bi rastao u narednih 20 godina da Ema nije ostala u drugom stanju.

Ema i Skot upoznali su se 2020. godine preko aplikacije za upoznavanje i odmah su “kliknuli”.

– Ema je veoma ljupka osoba, pažljiva i brižna – kaže Skot.

Razgovarali su o tome da imaju decu, a u aprilu prošle godine Ema je otkrila da je u blagoslovenom stanju. Oboje su bili presrećni.

Njena trudnoća je u početku bila lagana: Ema nije imala jutarnje mučnine, a ultrazvuk je pokazao da beba lepo napreduje.

Međutim, u petom mesecu buduća mama je osetila trnce u obrazima. Bila je sigurna da je ova senzacija posledica uzimanja multivitamina. Sada, navodi njen suprug Skot, oboje znaju da su trnci u obrazima verovatno bili povezani sa tumorom.

Pretposlednjeg dana oktobra, u osmom mesecu trudnoće, Ema se probudila sa jakom glavoboljom.

– Imali smo neke obaveze, ali sam predložio Emi da ostane kod kuće. Ali, nije pristala. Kad smo deo obaveza završili i otišli u kafić, primetio sam da Ema povremeno koluta očima. Rekla mi je da joj se glavobolja pogoršava, pa smo se vratili kući i ona je odmah otišla da legne – priseća se Skot.

Nedugo zatim, Skot je čuo udarac o pod i otrčao kod Eme u sobu. Zatekao ju je kako leži na podu, u veoma lošem stanju.

– Glas joj je bio nejasan, a desno oko poluzatvoreno. Znao sam da nešto ozbiljno nije u redu. Pozvao sam hitnu pomoć, ali su mi rekli da ćemo na njihov dolazak čekati četiri sata. Rekao sam im da ću je sam odvesti u bolnicu – priseća se Skot.

Kasnije su mu doktori rekli da je njegova odluka da Emu samostalno odveze u bolnicu spasila ne samo Emin život, već i Ofelijin.

– Da smo čekali da doktori dođu, i Ema i Ofelija bi bile mrtve – komentariše Skot.

Komšija mu je pomogao da spusti Emu u prizemlje i smesti je u automobil, jer ona već nije mogla da pomera levu stranu tela. Kad su stigli u bolnicu, Emi je odmah urađena neophodna dijagnostika i lekari su procenili da je najbolje da je stave u indukovanu komu kako bi joj uradili carski rez.

Ofelija je završila na neonatalnom odeljenju, a Skot je grozničavo iščekivao vesti o Eminom stanju.

Posle dva sata lekari su mu saopštili da je Ema imala jako krvarenje u mozgu. Ubrzo je helikopterom prebačena u drugu bolnicu. Na skeneru je otkriveno da Ema ima tumor u glavi koji je, zapravo, izazvao krvarenje koje je oštetilo njeno desno moždano stablo i desno oko, zbog čega je bila paralizovana. Hitna operacija bila je neophodna.

– Prethodne noći Ema i ja smo sedeli za stolom i razgovarali o budućnosti, uzbuđeni što ćemo dobiti dete. Sada smo bili u situaciji života ili smrti – priseća se Skot.

Hirurzi su uspešno uklonili dve trećine tumora. Glavni hirurg je rekao Skotu da, na njegovo iznenađenje, nije mogao da pronađe dokaze o oštećenju mozga.

– Rekao je da bi, s obzirom na Emine godine, mogla brzo da se oporavi uz odgovarajuću fizioterapiju – navodi Skot.

Ema je bila priključena na respirator i bilo je pitanje da li će i kada moći samostalno da diše. Istovremeno, njena ćerkica Ofelija takođe je bila u bolnici. Ocu je dozvoljeno da je uzme u naručje dva dana posle rođenja.

– Bio sam oduševljena njom, ali u isto vreme i uništen jer se Emi stanje nije poboljšavalo – priseća se Skot.

Uskoro se suočio sa teškim izborom. Doktori su mu saopštili da bi Emu skinuli sa respiratora kako bi naterali njena pluća da obavljaju primarnu funkciju. Ali, niko nije mogao da garantuje da će Ema to zaista i uraditi.

– Svi smo morali da se pripremimo za najgore, ali u trenutku kada su isključili respirator, udahnula je kao da nikada nije ni prestajala da diše. To je bilo nešto najlepše što je moglo da se desi – prepričava Skot.

Iako je počela samostalno da diše, Ema se nije osvestila. Doktori su rekli da postoje veoma male šanse da se to dogodi i upozorili Skota da bi njegova supruga mogla da provede ostatak života u staračkom domu, jer neće moći da brine sama o sebi.

Skot je svakog dana posećivao Emu. Sedeo je pokraj njenog kreveta i prepričavao joj ono što mu se tog dana dogodilo. Ujedno, prenosio joj je informacije iz spoljašnjeg sveta, verujući da će ih ona čuti i da će je te vesti podstaći da što pre izađe iz kome.

Plakao je kad je Emi prvi put spustio malenu Ofeliju u naručje nekoliko dana pre Božića. Ema je tada bila otpuštena iz bolnice.

Bilo je teško, jer je Ema još uvek bila bez svesti, ali sam žarko želeo da oseti Ofelijin dodir. Duboko sam verovao da će se ona stara Ema, kakva je bila pre nego što će završiti u bolnici, vratiti da bi se borila za nas – navodi Skot.

I bio je u pravu; kad je krajem januara došao na Emino odeljenje, Skotu je rečeno da je počela da koluta očima odgovarajući na pitanja. To je značilo da Ema sada ima sporadičnu svest – desilo se čudo za koje se porodica molila.

Ema je prebačena u odeljenje za rehabilitaciju u Nortvik Parku, gde joj se povratila svest. Zahvaljujući fizioterapiji Emino stanje se postepeno poboljšava: može da pomera glavu s jedne na drugu stranu i gore-dole, a desnom rukom komunicira preko malog kompjutera pored bolničkog kreveta.

Takođe, Ema može da pomazi svoju ćerku desnom rukom i poljubi je u vrh glave ako joj Skot prinese ustima njihovu devojčicu.

Nažalost, njen napredak je zaustavljen. Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije sada smatra da je Ema pacijent niskog prioriteta, a premeštena je u drugu jedinicu gde ima samo jedan sat fizioterapije nedeljno, što je nedovoljno.

– Osoblje je fantastično, ali nemaju sredstava da Emi daju intenzivnu terapiju koja joj je potrebna da napreduje – kaže Skot.

To je razlog zbog kog je preko stranice “Go Fund Me” počeo da prikuplja novac za intenzivne tretmane kako bi pomogao Emi da ponovo nauči da hoda i govori.

– Manji broj tretmana u okviru rehabilitacije već je usporio Emin oporavak. Intenzivna fizioterapija, čak i za samo nekoliko meseci, mogla bi da napravi razliku između toga da drži Ofeliju i da je gura u kolicima ili da bude u invalidskim kolicima narednih nekoliko godina – uveren je Skot.

U međuvremenu, njihove porodice čine sve što mogu da pomognu Emi da bude najbolja mama koliko je to u ovim trenucima moguće.

Pokušavam da uključim Emu u Ofelijin život što je više moguće, pitam je koju odeću treba da kupim našoj devojčici. Pokazujem joj slike na ajpedu, a ona klima ili odmahuje glavom – otkriva Skot i dodaje:

– Ima dana kad se osećam skoro emocionalno nepovezanim. Onda dođu dani kad se osećam potpuno preplavljeno. Kad se to dogodi, setim se kroz šta je Ema prošla. Ona se toliko borila i na meni je da se borim i ja za nju.

(Telegraf.rs)