NASA opet odlaže sletanje na Mesec zbog problema sa raketom

Povratak čoveka na Mesec, planiran kroz misiju Artemis 3 svemirske agencije NASA, po svemu sudeći će opet biti odložen. Misija, koja bi obeležila prvo sletanje ljudske posade na Mesec u 21. veku, ponovo kasni, a ovaj put je krivac za to eksplozija rakete Starship koja je imala neuspešno lansiranje u aprilu.

Ovo je drugo odlaganje navedene misije, koja je prvobitno bila planirana za 2024. godinu. Nakon poslednjeg pomeranja, sletanje bi moglo da se odigra tek krajem 2026. godine.

Ilon Maskov Starship, poslednje čedo njegove kompanije SpaceX, odabran je 2021. godine za glavnu raketu misije Artemis, sa nadom da će ponoviti uspeh Apolo 11 misije i ponovo doneti ljude na Mesec.

Međutim, put do Meseca nije prošaran ružama. Inicijalno odlaganje misije Artemis 3 dogodilo se zbog administrativnih problema oko sertifikacije Starshipa, kada je misija pomerena sa 2024. na 2025. godinu.

Trenutno, iako SpaceX smatra uspešnim čak i lansiranje rakete koje se završava eksplozijom, to je daleko od dovoljno za bezbedno slanje astronauta na Mesec. Zato, NASA i SpaceX još uvek imaju puno posla oko unapređenja funkcionalnosti ove svemirske letelice.

(Telegraf.rs)