Nikodijević: Obezbeđena sredstva za besplatne vrtiće i udžbenike, ali i za nastavak investicija

Na sednici Skupštine grada u utorak, 20. juna, pred odbornicima će se naći rebalans budžeta Grada za 2023. godinu, na osnovu kojeg su, između ostalog, obezbeđena sredstva za besplatne vrtiće i besplatne udžbenike za osnovce i srednjoškolce na teritoriji Beograda, ali i za nastavak započetih investicija, izjavio je za TV Prva predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

On je pojasnio da će nadležno ministarstvo od svih škola sakupiti podatke o udžbenicima i proslediti ih Gradu Beogradu, koji će na osnovu dobijenih podataka kupovati komplete udžbenika.

Nikodijević je najavio i da će od 1. septembra i beogradski državni vrtići biti u potpunosti besplatni.

– Kada je reč o ceni u privatnim predškolskim ustanovama, Grad će u potpunosti subvencionisati ekonomsku cenu vrtića, a razlika u ceni zavisiće od kvaliteta usluge i pružanja dodatnih usluga i organizovanja aktivnosti za mališane.

Predsednik gradske skupštine je naglasio da budžet mora da bude izbalansiran i da je u Gradu započeto nekoliko velikih projekata.

– U planu je da se nekoliko škola na teritoriji grada rekonstruiše, pre svega Trgovačka škola, zatim i Osnovna škola „Oslobodioci Beograda”. U planu je i izgradnja multifunkcionalnog objekta u Ovči, u okviru kojeg će biti predškolska ustanova i centralna kuhinja koja će snabdevati sve objekte predškolske ustanove na Paliluli na levoj obeli Dunava. Pored rekonstrukcije Trga Nikole Pašića koje smo obećali, tu je i završetak radova u Bulevaru patrijarha Pavla i povezivanje te saobraćajnice sa Mostom na Adi, kako bi ona dobila punu funkciju – rekao je Nikola Nikodijević.

On je rekao da su u planu i radovi na rekonstrukciji većeg broja ulica, radovi na izgradnji kanalizacione mreže, kao i infrastrukturnih objekata.

– Na dnevnom redu sednice Skupštine grada je i veliki broj planova koje je pripremio tim gradskog urbaniste Marka Stojčića. Ti planovi su osnov za dalji razvoj grada, jer dobro planiranje podrazumeva i velike investicije, kao i veći priliv novca. Očekujem da do kraja godine, ako se stabilizuje tržište cena koje je usporilo radove, svi veliki projekti koje je Grad pripremio budu započeti – zaključio je Nikodijević.

(Telegraf.rs)