Odložena premijera filma "Bajka bespovratnog vremena": Određen novi datum

Premijera filma “Bajka bespovratnog vremena” i velika retro-klabing žurka odlaže se za četvrtak 22. jun u 20.30h u klubu Barutana, zbog nepovoljnih vremenskih uslova koji su najavljeni za danas, 15. jun, kada je događaj trebalo da bude održan.

Svi posetioci koji su kupili karte, a nisu u mogućnosti da dođu u novom terminu, mogu da vrate svoje ulaznice preko cooltix.rs, a novac će biti u celosti refundiran.

Najava filma

Da li ste nekada izlazili u čuvene diskoteke “Šećer” i “Cepelin”, klubove “Akademija”, “Zvezda”, “Soul Food”, “Industrija”, “Omen” ili “Sara”? Ako jeste, možda ćete se prepoznati u scenama filma “Bajkabespovratnog vremena” u kome se nalazi obilje autentičnih snimaka i fotografija iz legendarnih beogradskih klubova iz perioda od 60-ih do 2000-tih godina.

Beograd je krajem 60-ih godina prošlog veka bio jedan od samo nekoliko svetskih metropola koji je imao diskoteku, a 90-ih godina u Beogradu je počela da se stvara scena koja je bila utočište i beg od mračnih vremena i ratova. U vremenu kada je Srbija bila pod sankcijama i dok su gradovi bili bombardovani a narod dane provodio na ulicama i u skloništima, neki ljudi svoju sreću su pronašli u tek začetoj “rave” supkulturi.

O tome kako su nastajali klabing, DJ-ing, tehno, haus ili rejv scena u Srbiji, svedoči 125 sagovornika, aktera i savremenika tog vremena, kao što su: Lazar Šećerović, Zoran Modli, Boban Petrović, Petar Janjatović, Dragan Ambrozić, Slobodan Nešović Loka, Miško Bilbija, Dušan Kaličanin, Gordan Paunović, Boža Podunavac, Vlada Janjić, Sergej Stojanović, Marko Vajagić, Vladimir Ilievski, Đorđije Stajkić, Pero Di Reda, Suzana Zlatanović, Slobodan Brkić, Srđan Veljović, Maja Atanasijević, Milan Todorović Fič, Dejan Vučetić Vuča, Slavica Duković, Rade Vučković, Milica Cerović, Slobodan Vujošević, Mikica Popović, Aleksandar Pavić, Branko Rosić, Uroš Đurić, Zoran Panjković, Tomislav Grujić, Ana Martinoli, Predrag Vukčević, Marko Nastić, Dejan Milićević, Marko Milićević i mnogi drugi. Takođe u filmu su i arhivski intervjui koji do sada nisu javno prikazani, i to: Lauren Garnier, Keith Flint – The Prodigy i Richard Hall – Moby.

“Nismo se plašili za život jer smo valjda kapirali da niko neće da gađa Industiju”, “Krene sirena, onda si ti negde pod zemljom, i onda toliko gruva bas da ti ne čuješ kad negde grune bomba”, “Tih 78 dana je party town bio, svi smo živeli kao da je svaki dan poslednji” – samo su neke od izjava koje se mogu čuti u filmu.

Film je u maju mesecu imao festivalsku premijeru na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma “Beldocs” i tim povodom je selektor festivala Igor Stanojević izjavio: “Devedesetih je u Srbiji malo šta funkcionisalo, ali samonikla scena elektronske muzike bila je jedna od upravo takvih stvari. Film Pavla Terzića gleda unazad, u jedan od retkih delova tih crnih vremena kojeg zapravo želimo da se setimo.”

Pored reditelja Pavla Terzića film “Bajka bespovratnog vremena” potpisuju i produkcijske kuće TAG media i Tehnokratia, uz podršku Filmskog centra Srbije.

(Telegraf.rs)