Ovaj trik sačuvao je mnoge brakove: Dovoljno je svega pet minuta

Kad se uloga ljubavnika pretvori u ulogu radnika, roditelja, kuhara, dadilje i vozača, ljubavni odnos završi na kraju liste prioriteta

Početak ljubavnog odnosa je veoma uzbudljiv. Tada još uživamo u romantici i nježnostima…

Izljevi ljubavi i nježnosti na početku su konstanta, kao i intimne aktivnosti pod čaršafima.

Dolazi do zasićenja

A onda se većini parova, u nekom realnom okruženju, dogodi zasićenje. I ne zato što se njihova ljubav ugasila, nego jer je stvarni život upleo svoje prste u te emocije. Kad se uloga ljubavnika pretvori u ulogu radnika, roditelja, kuhara, dadilje, sekretarice i vozača, ljubavni odnos završi na kraju liste prioriteta.

Svakodnevne frustracije počinjemo da iskaljujemo na partneru, a ponekad danima drugoj strani ne kažemo nijednu lijepu reč.

Bračni savjetnici ističu kako je ova, dobro nam poznata priča, zapravo, jedan od glavnih uzroka razvoda pa bi možda trebalo da osvijetlimo svoje postupke i način na koji se odnosimo prema osobi koju volimo.

To bismo mogli da učinimo pomoću revolucionarnog pravila od pet minuta koje je nedavno predstavila poznata američka bračna psihologinja Belinda Vilijams. Njen genijalni trik koji spašava brakove zapravo je vrlo jednostavan, a brojni parovi ističu kako im je spasio brak.

Mali trenuci sreće

Riječ je o praktikovanju takozvanih mikrotrenutaka koji će fokus staviti na partnera i vaš odnos, a radimo ih sasvim nesvjesno. Oni su na kraju spontani, mali trenuci sreće koji dugoročno mogu promijeniti kompletan odnos – kako ljubavni, tako i seksualni.

Svaki dan barem jedan mikrotrenutak posvetite partneru – ali samo njemu, bez distrakcija.

Snažno se zagrlite, držite za ruke dok tonete u san, izrazite zahvalnost kad god vam se pruži prilika za to, pogledajte se u oči i izrazite ljubav, nemojte propustiti priliku da partneru kažete da dobro izgleda ili miriše. Tako ćete brzo stvoriti vašu novu rutinu bez koje će svakodnevni život biti nezamisliv, a tada ćete shvatiti da je ljubav još tu, samo je usnula, objašnjava Vilijams.

Nadalje, uvijek pitajte partnera kako je bilo na poslu, šta ga je danas usrećilo, a šta rastužilo. Da li je imao nekakav simpatičan trenutak s djetetom i postoji li nešto što bi htio da podijeli…

Izvor: avaz.ba