Pacijenti iz Aleksinca koji su imali infarkt ili šlog putuju u Niš: Na konkurs za neurologa niko se ne javlja

Pacijenti Opšte bolnice Aleksinac, koji su doživeli srčani ili moždani udar, moraju da putuju na pregled ili kontrolu u Univerzitetski klinički centar Niš, jer u matičnoj ustanovi već duže vreme nemaju neurologa i transfuziologa, saznaje Telegraf.rs.

Na put do Niša, prinuđeni su ovi teški pacijenti koji nisu samo iz samog Alekscina, već i iz Ražnja i Sokobanje, što je, kako kažu pacijenti od nepunih 40 do 60 kilometara u zavisnosti iz kog se mesta.

Oni kažu i da im nije jasno zašto se za prvu pomoć bar iz Niša, jedan dan u nedelji ne pošalju transfuziolog i neurolog u Aleksinac, jer bez izveštaja tih lekara njima doktori u Domu zdravlja ne mogu da nastave terapiju.

Direktor Opšte bolnice Aleksinac Goran Vidić kaže za Telegraf.rs da je ista situacija sa lekarima drugih specijalnosti, koje Aleksinac nema: endokrinolog, infektolog, neurohirug, vaskularni hirurg, plastični hirurg, gastroenterolog.

Bolnica je imala jednog neurologa, otišao je u vojnu bolnicu prošle godine. Imamo stalno raspisan konkurs, niko se ne javlja. Transfuziolog je otišao u penziju, doktorka završava za par meseci specijalizaciju, očekujemo da se vrati. Nemamo ni neurohirurga, nemamo ni endokrinologa, nemamo ni infektologa, imali smo…”, objašnjava situaciju koja nije nepoznata u domovima zdravlja i bolnicama u manjim centrima u zemlji.

Iz manjih mesta, u kojima bolnice često nisu pokrivene lekarima svih specijalnosti, odlazi se u najbliže veće ustanove.

Navodeći da se pacijenti inače upućuju u Klinički centar Niš, direktor Vidić nam je kazao da se snimanje magnetnom rezonancom nikad nije radilo u Aleksincu.

(Telegraf.rs)