Politiko pisao o sastanku Brnabić i Šapsa u Londonu

Ugledni američki list Politiko objavio je tekst u kome se, u okviru teme o klimatskim promenama, govori i o sastanku predsednice Vlade Ane Brnabić sa Grantom Šapsom, britanskim ministrom za energetsku bezbednost i nultu emisiju gasova.

Premijerka je početkom nedelje boravila u Londonu, gde je sa Šapsom potpisala Memorandum o razumevanju u oblasti energetike. Brnabić je saopštila da Srbija želi postepenu tranziciju ka zelenoj energiji, bez mogućnosti ugrožavanja položaja i egzistencije naših rudara.

“Vodimo računa o našem energetskom sektoru, radnim mestima, našim rudarima i njihovom kvalitetu života i na ovaj način idemo ka jednom smeru koji je po životnu sredinu mnogo održiviji, čistiji i zeleniji, ali i ka jednoj, za budućnost Srbije boljoj, većoj energetskoj nezavisnosti i samoodrživosti”, naglasila je Brnabić

Kako je naveo Šaps, Velika Britanija će koristiti svoju stručnost da pomogne u inovacijama i podrži ambicije Srbije ka čistoj, sigurnoj i ekonomičnoj energiji.

Politiko je objavio tekst u kome se navodi neophodnost svih zemalja sveta da što pre i hitnije pruže adekvatniji odgovor na sve veće posledice klimatskih promena.

Te preporuke objavila je Evropska agencija za zaštitu životne sredine EEA, a u tekstu se spominju u nezapamćene vrućine koje prethodnih nedelja zadaju muke stanovnicima Velike Britanije.

Memorandum koji su potpisali Brnabić i Šaps, naveden je kao primer rada na zelenoj tranziciji.

Brnabić je tokom svog boravka u Londonu učestvovala na panelu o budućnosti digitalizacije, razgovarala sa Lordom Stjuartom Pičom, specijalnim izaslaznikom Velike Britanije za Zapadni Balkan kao i sa Džeki Doli Prajs, predsednicom parlamentarne grupe prijateljstva sa Republikom Srbijom.

Posetu je završila sastankom sa šefom britanske diplomatije Džejmsom Kleverlijem.

(Telegraf.rs)