Savet: Ne postoji zakonski osnov za smenu Gašića

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost saopštio je da je nakon pažljive pravne analize, zaključio da ne postoji zakonski osnov za razrešenje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, piše RTS.

Kako navode Bratislav Gašić ne snosi nikakvu odgovornost za nesreće koje su se dogodile, tako da političko pitanje koje nameće opozicija ne može da bude zakonski osnov za njegovo razrešenje, jer on nije prekršio ni Zakon o Vladi, niti Zakon o ministarstvima, Zakon o policiji, ali ni Zakon o državnoj upravi.

– Naprotiv, ministar Gašić, ali i pripadnici MUP-a, pokazali su posebnu pribranost i profesionalizam kako bi se otkrili počinioci teških krivičnih dela, kako bi se prikupili relevantni dokazi, ali i kako bi počinioci bili što hitnije uhapšeni i to bez dodatne štete koja je mogla nastati – navodi se u saopštenju.

Istovremeno generalni sekretar Saveta Mario Spasić pozvao je političke aktere u Srbiji da, u duhu vladavine prava i standarda EU, odvojeno gledaju interes države od političkih interesa i da, svojim, kako je rekao neodgovornim pozivanjem na smenu jednog po jednog ministra u Vladi, ne podrivaju nacionalnu bezbednost Srbije i ne diskredituju svoj politički rad, što upravo i čine.

U toku je sednica Skupštine Srbije, na čijem je dnevnom redu predlog dela opozicije za izglasavanje nepoverenja ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da neće predložiti smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića jer on, kako kaže, nema nikakvu ličnu odgovornost za tragedije koje su se dogodile.