SIPA pretresla sef u jednoj od banaka u Sarajevu! Oduzeto preko 200.000 KM

Službenici Državne agencije za istrage u zaštitu (SIPA) nastavili su operativne aktivnosti u okviru akcije “Square” te su izvršili pretres sefa u jednoj od komercijalnih banaka na području Sarajeva.

Kako se navodi u saopćenju, korisnik sefa je jedna od osumnjičenih osoba u ovoj akciji, a kako je navedeno tokom pretresa sefa otkriveno je i privremeno oduzeto preko 209.000 KM.

“Pretres sefa je izvršen po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo”, saopćeno je.

Podsjećamo, u Kantonalnom sudu 27.5.2023. održano je ročište za određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenima Amiru Ibrišimoviću, Ismetu Hamziću i Emiru Kukiću koji su uhapšeni u akciji SIPA-e pod imenom “Square”.

Postupajući tužioci KTKS predložili su Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenima Amiru Ibrišimoviću, Ismetu Hamziću i Emiru Kukiću.

– Tužilaštvo KS ih tereti da su od 2009. godine do lišenja slobode, u okviru organizirane grupe poduzimali nezakonite radnje radi sticanja protivpravne imovinske koristi, zloupotrebljavajući svoj položaj i krivotvoreći dokumentaciju na način da su nezakonito sticali vlasništvo nad zemljištem, prometovali većim brojem nekretnina na području Kantona Sarajevo, a kojim se nije moglo prometovati, čime su stekli protupravnu imovinsku korist od najmanje četiri miliona KM. Navedene radnje članovi spomenute grupe realizirali su uz pomoć nekoliko advokata i notara, na osnovu čega su vršeni upisi nad vlasništvom zemljišta i nekretnina drugim osobama koje nisu stvarni vlasnici i takve preprodavali trećim osobama – rečeno je krajem maja iz Tužilaštva KS.