Tramp prikupio 7 miliona dolara u kampanji od objavljivanja federalne optužnice

Tim za predsedničku kampanju bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa saopštio je da je prikupio sedam miliona dolara otkako je prošle sedmice protiv Trampa objavljena federalna optužnica, za koju je on rekao da je politički motivisana i neosnovana.

Trampov tim za kampanju napisao je u imejlu upućenom u sredu pristalicama da je više od 4,5 miliona dolara prikupljeno onlajn, dok je 2,1 milion dolara sakupljen na donatorskom skupu u utorak u Bedminster klubu u Nju Džersiju.

Portparol Trampa, koji je favorit za republikansku predsedničku nominaciju, kasnije je poslao imejl Rojtersu u kojem je naveo da su prikupljena sredstva prešla granicu od sedam miliona dolara od objavljivanja optužnice.

Na federalnom sudu u Majamiju u utorak, Tramp se izjasnio da nije kriv po svih 37 tačaka optužnice. Ankete pokazuju da većina republikanaca, odnosno oko 81 odsto prema anketi Rojtersa/Ipsosa koja je završena u ponedeljak, veruje da su optužbe protiv Trampa politički motivisane.

Optužnica koja je otpečaćena u petak tereti Trampa za 37 krivičnih dela u vezi sa gomilanjem poverljivih dokumenata na imanju Mar-a-Lago na Floridi. Optužnica uključuje navode da je Tramp, između ostalog, čuvao dokumente u plesnoj dvorani i kupatilu svoje vile.

Za najteža krivična dela iz optužnice predviđene su potencijalne zatvorske kazne do 20 godina, ali počiniocima se retko kada izrekne maksimalna kazna s obzirom na to da odluku na kraju postupka donosi sudija.

(Telegraf.rs/Tanjug)