Tužilaštvo na teškom zadatku: Šta čeka maloljetnika koji je pucao na profesora?

Javnost u Bosni i Hercegovini je potresla pucnjava u Osnovnoj školi Lukavac Grad, kada je bivši učenik došao u ovu ustanovu s pištoljem i ranio profesora Nedima Osmanovića.

Neimenovani maloljetnik (13) je ispalio više hitaca ka profesoru Osmanoviću, te ga teško ranio. On je prebačen u Univerzitetski klinički centar Tuzla, gdje se, srećom, oporavlja od nanesenih povreda.

Napadač je vrlo brzo uhapšen. Što se tiče samog napadača, Krivični zakon Bosne i Hercegovine nije precizan kada se radi o maloljetnicima. Glava X ovog zakona je jasan kada govori kako maloljetnik ne može ići u zatvor, ali ostavlja sudijama na odgovornost što se tiče dužine kazne.

S obzirom na to da se radi o mlađem maloljetniku, mogu se izreći samo vaspitne mjere, koje reguliše član 85 KZ BiH. Najvjerovatnija opcija je odlazak u disciplinski centar za maloljetnike, koji ima svoja pravila.

@crnahronikainfo

Uhapšen mladić koji je pucao na nastavnika u osnovnoj školi u Lukavcu

♬ original sound – CRNA Hronika

On tu može provesti najduže 20 dana neprekidnog boravka, te najduže mjesec dana ako je riječ o određenom broju sati tokom dana. Pored toga, on će imati priliku da nastavi svoje školovanje.

Osim napadača, uhapšen je i njegov otac. On se tereti po članu 219 Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Kazna zatvora za ovo krivično djelo je od tri mjeseca do pet godina.

Podsjetimo, u pucnjavi koja se dogodila u Osnovnoj školi Lukavac Grad jedna osoba je ranjena i smještena je u UKC Tuzla.

Bivši učenik koji je zbog neprimjerenog vladanja bio premješten u drugu školu ispalio je više hitaca iz vatrenog oružja u uposlenika škole Nedima Osmanovića.

Osumnjičena osoba je dijete koje još nema punih 14 godina (rođen je krajem juna 2009. godine). Dijete je zadržano u Policijskoj upravi Lukavac. Nakon što je ispalio više hitaca prema nastavniku i jednim hicem ga ustrijelio, odbacio je pištolj koji je pronađen bit će predmet vještačenja.

Otac djeteta koje je jučer upucalo nastavnika u lukavačkoj osnovnoj školi danas će biti predat u nadležnost Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

On je osumnjičen za dva krivična djela, ispitat će se i poduzet će se dalje mjere u odnosu na njega, a kako navode iz Tužilaštva TK, najvjerovatnije će biti predložena mjera pritvora.

“Sa djetetom iz Lukavca, u skladu sa zakonskom regulativom, postupaju nadležne službe socijalne zaštite i relevantne medicinske ustanove.

Također u skladu sa zakonskim procedurama, eventualno i nadležni sud u vanparničnom postupku. Više informacija o tome Tužilaštvo ne može saopštiti”, rekao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.