U BiH se uskoro otvara najveća pritvorska jedinica zatvora na Balkanu!

Izgradnja najveće pritvorske jedinice na Balkanu – Kazneno-popravnog zavoda na Igmanu, ušla je u treću fazu. Finaliziraju se radovi na osposobljavanju vode, struje, zatim ide uređenje okoliša i opremanje pritvora koji je predviđen za smještaj 330 pritvorenika.

Nedavno su pritvor posjetili predstavnici Regionalne advokatske komore Sarajevo, predsjednik Upravnog odbora Rusmir Karkin i predsjednica Komore Vasvija Vidović.

Oni su obišli kompleks KPZ na planini Igman i u tom kontekstu su se upoznali sa uvjetima koji će vladati po pitanju obavljanja poslova i radnih zadataka advokatske profesije. Impresionirani su pažnjom koja je posvećena, uvjetima realizacije, kao i svim segmentima sigurnosti po pitanju pritvora.

Poznato je da je gorući problem u pravosuđu FBiH bio smještaj pritvorenih lica.

Općinski i Kantonalni sud su dva najveća suda u državi, jedni od većih u regionu, a u posljednje vrijeme i Sud BiH zbog malih kapaciteta u Zavodu za izvršenje kaznenih sankcija Suda BiH šalje zatvorenika u Kazneno-popravni zavod Sarajevo.

Oni su iznijeli svoje impresije na tako brzo i kvalitetno privođenje trećoj fazi ovoga objekta koji je od esencijalnog značaja za FBiH, odnosno Kanton Sarajevo, što je potvrdio i premijer KS Nihad Uk prilikom nedavne posjete.

Također su naveli da je saradnja KPZ Sarajevo i Regionalne advokatske komore na vrlo visokom nivou, da su antikoruptivne aktivnosti KPZ Sarajevo koje su uvedene prije tri godine, podržane i pohvaljene od advokatske komore te da će Regionalna advokatska komora menadžmentu KPZ-a, ministru pravde FBiH, pružiti svu moguću pomoć za realizaciju ovako velikog projekta.

Izgradnjom KPZ-a se u potpunosti rješava pravosuđe obzirom da će u objekat u ulici Branilaca Sarajeva biti smješten određeni broj sudija Općinskog i Kantonalnog suda te se proširiti kapaciteti Sudske policije FBiH koji su također neophodni.

Posebno su istakli ulogu menadžmenta KPZ-a na čelu sa Zubčević Farukom na ovom projektu koji je ralizovan za vrlo kratak period i pohvalili su rad i funkciju ovog Zavoda.

Treba podsjetiti da je izgradnja KPZ-a jedna od tačaka koje smo prihvatili u cilju ispunjenja u svojstvu kandidatskog statusa u EU.

Izgradnju pritvorskog kompleksa KPZ Sarajevo finansira Europska unija.

Radovi su počeli 28.09.2021. godine, a njihov završetak predviđen je za 28. juni 2023.