U Subotici obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Na svečanosti upriličenoj tim povodom u Velikoj većnici Gradske kuće, nagrađenim dobrovoljnim davaocima krvi i dobitnicima plakete “Široko srce” priznanja je uručio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Gradonačelnik Bakić je, tom prilikom, u ime Grada Subotice i lično ime izrazio zahvalnost svima koji dobijaju više nego zasluženo priznanje za plemeniti čin davalaštva i svoju veliku humanost.

-Dobrovoljni davaoci krvi iz našeg grada zaista zaslužuju da im se na ovaj način oda počast i priznanje, jer ovim humanim i nesebičnim činom pomažu da se spasu ljudski životi. Dati krv više desetina, pa i više od stotinu puta zaista je podvig za svako poštovanje i nešto što je veoma važno da istaknemo i da vrednujemo kao društvo – istakao je Bakić.

On je naglasio da Grad Subotica podržava sve akcije dobrovoljnog davalaštva krvi i da je za Gradsku organizaciju Crvenog krsta Subotica u budžetu grada ove godine izdvojeno 3,88 miliona dinara za organizovanje terenskih akcija dobrovoljnog davalaštva krvi i delovanje u nesrećama.

-Naveo bih i da smo za rad Narodne kuhinje u 2023. godini, za 1.200 korisnika, opredelili 36,7 miliona dinara, za Privremeno prihvatilište za beskućnike 870.000 dinara, a za pakete hrane i higijene za socijalno ugroženo stanovništvo sedam miliona dinara, što je, ukupno, 48,45 miliona dinara. Dozvolite mi da, na kraju, čestitam svim rekordnim davaocima koji su svoju krv poklonili drugima, kao i dobitnicima plakete “Široko srce” za najhumaniju Mesnu zajednicu školu, fakultet i kompaniju. Grad Subotica vam je izuzetno zahvalan i uvek će biti tu za vas. Hvala vam i molim vas primite izraze mojeg iskrenog i najvećeg poštovanja – rekao je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prisutnima u Velikoj većnici Gradske kuće obratili su se i zamenica sekretara Gradske organizacije Crvenog krsta Subotica, dr Lidija Segedinčev, načelnica Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice Subotica, dr Anastazija Mrđa.

Uz izražavanje zahvalnosti na podršci Gradu Subotici i gradonačelniku Bakiću, koji je Gradsku organizaciju Crvenog krsta Subotica 2021. godine vratio u gradski budžet, dr Lidija Segedinčev se zahvalila i Službi za transfuziju krvi subotičke Opšte bolnice.

-Uz veliki naklon poštovanja, pozdravljam dobrovoljne davaoce krvi. Vaša krv je reka života kojom plove mnogi i bez koje bi, sasvim sigurno, potonuli u nepostojanje. Ono što mi možemo da vam kažemo jeste jedno veliko, veliko hvala. Bez krvi nema života i zato slogan ovogodišnjeg Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi glasi: ’Bez davalaca krvi, životu su ruke vezane’ – kazala je, između ostalog, dr Lidija Segedinčev.

Načelnica Službe za transfuziju krvi, dr Anastazija Mrđa, rekla je da subotička transfuzija danas, i ove godine, obeležava 70 godina postojanja i da je veliki broj dobrovoljnih davalaca donirao krv Opštoj bolnici za lečenje pacijenata.

-Mi znamo šta znači donirati krv i tu krv dati nekome kome će ona zaista pomoći, da li da mu, trenutno, olakša tegobe, da li da mu zaista spasi i život. U ime toga ja vam se još jednom zahvaljujem i čestitam vam ovaj dan – istakla je dr Anastazija Mrđa.

Pravo na priznanje za 35, 50, 75, 10 i više od 100 puta datu krv, u 2022. godini ostvarilo je 70 dobrovoljnih davalaca krvi.

Plaketa “Široko srce” u kategoriji srednjih škola dodeljena je Srednjoj medicinskoj školi, u kategoriji fakulteta Ekonomskom fakultetu Subotica, u kategoriji naseljenih mesta Mesnoj zajednici “Čantavir”, dok je u kategoriji preduzeća, ustanova i kompanija dodeljena kompaniji “Inspira grupa”.

(Telegraf.rs/PR)