Ukida se i Volkswagen Arteon

Volkswagen je najavio novu inicijativu za povećanje profitabilnosti brenda. Program podrazumeva žrtve jer će se fokus Volkswagena pomeriti sa modela manjeg na one većeg obima, što znači da su automobili poput Arteona mrtvi.

Nemački proizvođač automobila nije naveo koji drugi modeli niske prodaje su takođe predviđeni za ukidanje, ali je posebno istakao Arteon. To nije iznenađenje jer je, primera radi, njegova prodaja u SAD tokom 2022. pala za skoro 69 procenata, na samo 1.742 primerka.

Umesto da proizvodi Arteon, Volkswagen će se fokusirati na nekoliko osnovnih modela, prema rečima generalnog direktora brenda Tomasa Šefera. Kompanija želi da smanji kompleksnost svojih modela kao jedan od načina da postigne veći profit, uključujući smanjenje broja opcija konfiguracije za svaki model. Kompanija takođe želi da optimizuje iskorišćenost kapaciteta svojih fabrika kako bi bolje zadovoljila promenljivu potražnju, javlja Autoblog.

Volkswagen planira da brzo implementira svoj novi profitni program, koji naziva “Accelerate Forward | Road to 6.5” i uspostaviće novu kancelariju za upravljanje projektima koja će nadgledati napore. Kompanija želi da se program pokrene do oktobra.

Očekuje se da će program poboljšati zaradu za oko 10 milijardi evra.

Kako navodi Motor1, Volkswagen nije precizirao kada će tačno ukinuti Arteon. U izveštaju iz septembra prošle godine navodi se da će model nestati iz ponude nakon 2024. godine, a da će električno vozilo verovatno poslužiti kao njegova zamena.

(Telegraf.rs)