Upozorenje na obilne padavine danas i u petak, najviše u Hercegovini

Republička uprava civilne zaštite izdala je upozorenje za obilne padavine za danas i u petak, 16. juna, a najviše kiše očekuje se u Hercegovini i na istoku Republike Srpske.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najveća količina padavina očekuje se u Hercegovini, nakon toga u Sarajevsko-romanijskoj regiji, gornjem Podrinju, široj regiji Doboja i do Semberije. Najmanje padavina očekuje se na severozapadu.

“Za Hercegovinu je prognozirano da će pasti od 80 do 120 litara po metru kvadratnom, lokalno i do 150, u Sarajevsko-romanijskoj regiji i Gornjem Podrinju od 50 do 90 litara, a na severoistoku, odnosno na prostoru šire regije Doboja do Semberije 20 do 40 litara po metru kvadratnom”, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite.

Za razliku od obilnih padavina u prethodnom periodu, koje su bile pljuskovitog karaktera i nisu bile ravnomerno raspoređene, u narednom periodu se očekuju obilnije i dugotrajne padavine u široj regiji od juga ka severoistoku.

Napominju da je zbog čestih i obilnih padavina u prethodnom periodu tlo prezasićeno vlagom, pa će prognozirana količina padavina prouzrokovati probleme sa oborinskim vodama, izazvati pojavu i izlivanje bujičnih poplava, klizišta, probleme sa oborinskim vodama i pojavu urbanih poplava.

Očekuju se značajan porast vodostaja na reci Bosni i porast vodostaja pritoka reka u gornjem i srednjem slivu reke Drine.

(Telegraf.rs/Tanjug)