Uskoro će se kroz autoputeve cijele BiH moći voziti sa jednim TAG uređajem!

JP Autoceste FBiH je potpisalo memorandum o saradnji sa JP Autoputevi RS o uvezivanju sistema elektronske naplate cestarine korištenjem TAG uređaja u cijeloj BiH.

Tako će korisnici moći na teritoriji cijele BiH da prolaze kroz naplatne rampe, bez zaustavljanja, plaćajući cestarinu beskontaktno korištenjem sopstvenog TAG uređaja uz prethodnu registraciju kod drugog upravitelja i dopunu TAG uređaja/ korisničkog računa.

“Očekujemo da će se jedinstvenim sistemom naplate povećati sigurnost u saobraćaju i da će se smanjiti gužve na autocestama. Novi način plaćanja cestarine trebalo bi i da rastereti protok vozila na naplatnim rampama, a prednost za građane je što neće morati u špici sezone da čekaju u kolonama i što će brže stizati do željene destinacije. Partnerstvo ova dva javna poduzeća ima za cilj modernizaciju prometne infrastrukture i podizanje kvaliteta putovanja za sve vozače u Bosni i Hercegovini.

Vlasnici TAG uređaja JP Autoceste FBiH, ukoliko žele koristiti svoje TAG uređaje za naplatu cestarine kod drugog operatera, trebaju se javiti na naplatne stanice JP Autoputevi RS kako bi dobili adekvatne informacije”, saopćeno je iz Autocesta FBiH.

Za aktivaciju usluge u FBiH, vlasnici TAG uređaja drugog upravitelja dužni su dostaviti sljedeću dokumentaciju na naplatna mjesta Sarajevo sjever ili Zenica jug:

Za fizička lica, popunjenu i potpisanu pristupnicu, kopiju potvrde o registraciji i TAG uređaj.

Za pravna lica, popunjenu i ovjerenu pristupnicu, kopiju potvrde o registraciji, kopiju id broja i TAG uređaj.

TAG uređaji drugog upravitelja će se programirati na iste registarske oznake na koje su inicijalno programirani prilikom kupovine uređaja.

“Korištenjem TAG uređaja u našem sistemu neće se trošiti sredstva koja imate u pretplati kod drugog upravitelja.

Korisnici će imati instalirana dva računa na jednom uređaju pri čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje cestarine u zavisnosti od dionice kojom prolaze”, dodaje se.