SAD i dalje kupuju obogaćeni uranijum iz Rusije: Za njega daju milijardu dolara godišnje

Američke kompanije i dalje plaćaju oko milijardu dolara na godišnjem nivou ruskoj državnoj nuklearnoj agenciji Rosatom za kupovinu obogaćenog uranijuma, što je jedan od najznačajnijih preostalih tokova novca iz SAD u Rusiju od početka invazije na Ukrajinu, piše Njujork tajms.

Uprkos naporima zapadnih saveznika da prekinu ekonomske veze sa Moskvom, Vašington nastavlja da od Rusije kupuje obogaćeni uranijum koji proizvodi više od polovine energije koja ne emituje gasove u SAD, a plaćanja se vrše preko podružnica Rosatoma.

Razlog zbog kojeg SAD i dalje kupuju obogaćeni uranijum od Rusije je činjenica da ne postoji nijedna američka kompanija koja se bavi obogaćivanjem uranijuma.

Američki list podseća da je sporazum o kupovini obogaćenog uranijuma između Rusije i SAD, nakon raspada Sovjetskog Saveza, omogućio Moskvi da preuzme polovinu globalnog tržišta, dok su SAD u potpunosti prestale da se bave obogaćivanjem uranijuma. Dodatni problem je to što bi izgradnja novog lanca snabdevanja obogaćenim uranijumom potrajala godinama, a taj lanac bi iziskivao mnogo više novca nego što američka vlada trenutno izdvaja za uvoz.

Prema pisanju Njujork tajmsa, otprilike jedna trećina obogaćenog uranijuma koji se koristi u SAD uvozi se iz Rusije, koja je najjeftiniji proizvođač na svetu, dok se ostatak uvozi iz Evrope, a jedan manji deo proizvodi britansko-holandsko-nemački konzorcijum koji posluje u Ohaju, u SAD. Iz tog konzorcijuma za američki list kažu da bi im bilo potrebno više od decenije da proizvedu količine koje bi bile konkuretne onima iz Rusije. Istovremeno, desetine zemalja širom sveta više od polovine svog obogaćenog uranijuma uvoze iz Rusije, navodi njujorški dnevnik.

(Telegraf Biznis)