Stevandić nakon Schmidtove odluke: Mirno spavaj Republiko Srpska

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da Christian Schmidt nije legalno imenovan za visokog predstavnika u BiH i njegove odluke neće provođenje i objavljivane.

“Osim uznemiravanja javnosti, poremećaja odnosa u BiH i zakuhavanja među narodima i entitetima, Schmidt svojim odlukama nije postigao nikakve rezultate”, rekao je Stevandić, nakon što je Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, kojeg RS ne priznaje, objavio da je donio odluku kojom “stavlja van snage odluke Narodne skupštine o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH”.

On je naveo da je Schmidt u svom htjenju da bude visoki predstavnik prekršio ankese 10 i četiri Dejtonskog sporazuma.

“Po Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma, čiji je Republika Srpska potpisnik, ona nikada nije dozvolila da se primjenjuju bonska ovlaštenja i samim tim je djelovanje po tim ovlaštenjima kršenje Dejtonskog sporazuma”, rekao je Stevandić za RTRS.

On je dodao da u Aneksu četiri jasno piše da zakone donose nadležni organi, odnosno Parlametarna skupština BiH, kao što je to napisala i Venecijanska komisija.

“Narodna skupština Republike Srpske se već odlučila da ne objavljuje Schmidtove odluke tako da je našim odlukama riješeno to pitanje”, rekao je Stevandić.

On je istakao da narodni poslanici ne mogu krivično odgovarati niti mogu biti sankcionisani za glasanje, kao ni predsjednik Vlade ili Narodne skupštine za sazivanje sjednica.

“Mirno spavaj Republiko Srpska. Schmidt nema pravo da to radi. Mi djelujemo institucionalno, demokratski i pravno i sve ovo se može provjeriti na Sudu za ljudska prava. Schmidt nije legalno imenovan i njegove odluke nisu legalne i neće biti provođene i objavljivane”, poručio je Stevandić.