Izrael pokrenuo najveću vojnu operaciju u Dženinu za poslednjih 20 godina: Više poginulih i ranjenih

Najmanje osmoro ljudi poginulo je danas u sukobima tokom upada izraelskih snaga u grad Dženin, a više od 50 osoba je ranjeno, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.

Izraelske snage su, kako navodi neimenovan vojni izvor pokrenule najveću vojnu operaciju u Dženinu na Zapadnoj obali za poslednjih 20 godina, navodi CNN.

Kako prenosi AP, Izrael je u jutrošnjem napadu na uporište ekstremista na okupiranoj Zapadnoj obali koristio bespilotne letelice, a izraelska vojska je rasporedila više stotina vojnika u toj oblasti.

Ovaj izraelski upad je ličio na vojne operacije širokih razmera koje su sprovođene tokom druge palestinske pobune pre dve decenije, podseća američka agencija.

Žitelji Dženina su potvrdili da je tokom izraelskog napada izveden i vazdušni udar, kao i da se uz zvuke pucnjave i eksplozija koji su se čuli širom grada viđen i veliki broj dronova, najmanje šest koji su kružili iznad grada, preneo je ranije Rojters.

“Bilo je i udara iz vazduha. Svaki put kada uđemo u područje sukoba sa pet do sedam ambulantnih kola mi se vraćamo u bolnice puni povređenih ljudi”, izjavio je vozač ambulatnih kola iz Dženina.

Stotine naoružanih boraca iz militantnih grupa, uključujući Hamas, Islamski džihad i Fatah, nalazile su se u izbegličkom kampu u Dženinu, koji je od početka godine bio meta niza napada izraelskih oružanih snaga. Izraelska vojska je saopštila da su njene snage, u okviru opsežne borbe protiv terorizma na Zapadnoj obali, izvršile napad na zgradu koja je služila kao komandni centar boraca Dženinskih brigada.

(Telegraf.rs)