Holandija usvojila zakon o negiraju i opravdavanju genocida i holokausta: Zatvorska kazna do godinu dana

Vlada Holandije usvojila je odluku kojom će od sada biti zabranjeno negirati, banalizovati ili opravdavati holokaus, ali i druge ratne zločine.

Prema pisanju holandskog javnog servisa, ovu odluku je donela odlazeća vlada na čelu sa Markom Ruteom.

– Diskriminacija i rasizam su već zabranjeni, a poricanje holokausta je već kažnjivo, ali još nije eksplicitno opisano u zakonu. To je ovim zakonom predviđeno. Zatvorska kazna za negiranje holokausta može se izreći do jedne godine – pišu holandski mediji.

Eksplicitna zabrana dolazi na predlog ministarke pravde Dilan Jesilgoz.

– Nažalost, negiranje ove vrste užasnih zločina protiv čovečnosti je svakodnevna pojava. Redovno vidimo kako čudovište antisemitizma ponovo diže glavu. Ovo izuzetno zabrinjava i ne možemo da budemo bez odgovora jer lekcije o holokaustu nisu samo lekcije iz istorije – poručila je.

Ono što je posebno važno da se naglasi jeste i to da se zabrana ne odnosi samo na negiranje holokausta.

– Izričito su zabranjeni i drugi uvredljivi oblici odobravanja, poricanja ili banalizacije genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina – navodi se.

Inače, u prethodnim danima dok je trajala rasprava o ovome navedeno je da se razlozi za donošenje ovakve odluke mogu pronaći i u činjenici da veliki broj ljudi na internetu negira genocid i holokaust, piše klix.ba.

(Telegraf.rs)