Planinari koji su se izgubili u Nacionalnom parku Tara osuđeni na novčanu kaznu: Spašavanje trajalo 10 sati

Dvojici planinara koji su polovinom oktobra prošle godine ušli u prvu zonu zaštite Nacionalnog parka Tara bez odobrenja upravljača, Prekršajni sud u Užicu, odeljenje u Bajinoj Bašti, izrekao je presudu i oni su osuđeni na novčanu kaznu.

– Okrivljeni U. L i I. M. odgovorni su što su na lokalitetu Topla peć boravili u prvoj zoni zaštite Nacionalnog parka Tara bez odobrenja upravljača i kretali se izvan obeleženih staza bez pratnje čuvara. Okrivljena lica su postupila suprotno zakonskim odredbama zbog čega su na osnovu navedenog zakonskog propisa osuđena na novčanu kaznu, navodi se u presudi.

Inače, tada se na Tari odigrala prava drama u kojoj su dva planinara, koja su boravila neovlašćeno u prvoj zoni zaštite i bez odgovarajuće opreme, evakuisana u akciji spasavanja koja je trajala preko 10 sati.

– Bez adekvatne opreme premoreni planinari, koji su se nalazili na liticama planine Zvjezde u području kanjona Drine, nisu mogli da se vrate nazad, pa su pozvali pomoć. Kada su locirana, lica su evakuisana prema jezeru Perućac i dalje čamcima. Jedan od planinara je bio lakše povređen, a konstatovan im je i tremor i ukočenost donjih ekstremiteta, kažu za RINU u NP Tara.

U akciju spasavanja je bilo uključeno 17 ljudi, među kojima su osim pripadnika GSS-a i čuvara zaštićenog područja NP Tara učestvovali i pripadnici granične policije, vatrogasci i članovi PK Tara sa čamcima, i sa pet službenih vozila.

– Locirali smo ih u predelu mesta Zvezda na Tari prema pećini Topla Peć, već je počeo da pada mrak nisu mogli više da pešače, a teren je jako strm i nepristupačan. Nisu imali kod sebe nikakvu opremu za penjanje samim tim nisu mogli ni da se vrate nazad. Zarobljenim planinarima konstatovan je tremor, to je nevoljno drhtanje celog tela, ekstremiteta ili određenih grupa mišića, usled brzog naizmeničnog grčenja. To je osećaj sličan onom kad se uplašite. Njima su se noge ukočile i bili su bespomoćni. Tara je nepredivdiva planina, a oni su se našli na jednom od najopasnijih terena – rekao je tada za RINU Milisav Mijatović, rendžer u NP Tara.

 

(Telegraf.rs)