Odluka trudnice: Suprugu poručila da spasi nju, a ne bebu u slučaju komplikacija pri porodu

Svaki porođaj nosi sa sobom različite rizike i neizvjesnosti, ali za Anabel Leon odluka koju je postavila pred svog supruga bila je izuzetno teška.

Anabel je zamolila svog supruga da, u slučaju komplikacija na porođaju, spasi nju, a ne njihovu bebu. Ova kontroverzna odluka potaknula je različite reakcije i postavila teško pitanje o vrijednosti majčinog i djetetovog života.

“Ako ti tokom poroda doktor kaže da moraš birati između mene i bebe čiji će život spasiti, molim te spasi mene. Ne želim da Ethan odrasta bez majke i ne želim da ti moraš odgajati dvoje djece dok žališ za suprugom, poručila je ona.

Među onima koji bi spasili bebu najčešći argumenti su bili: “Ne bih mogla živjeti s krivnjom” i “Ja sam život proživjela i sada je red na bebi”.

Oni koji bi spasili ženu, a takvih je među komentatorima bilo više, iznosili su uglavnom sljedeće argumente: “Ne želimo svoju drugu djecu ostaviti bez majke” i “Uvijek možemo pokušati dobiti drugo dijete”.

Mnogi su izrazili svoje mišljenje o ovom osjetljivom pitanju, pri čemu su argumenti bili podijeljeni između zaštite majke i spašavanja novog života.