Dobili smo jezivu poruku tokom boravka u Južnoj Koreji: Evo zašto je to veoma važno za Srbiju

Baš na današnji dan pre devet godina, porodica Jurić dobila je najstrašnije vesti. Telo njihove Tijane (15) pronađeno je posle 12 dana potrage.

Tijanin otac, Igor Jurić je u intervjuu za Telegraf.rs govorio je o funkcionisanju sistema “Amber Alert” u Srbiji, ali i njegovoj važnosti.

“Amber alert”, sistem ranog uzbunjivanja prilikom nestanka deteta, biće uveden u upotrebu najkasnije i pre novembra u Srbiji.

Sistem „Amber alert“, nakon procene policije i tužilaštva, preko kanala masovne komunikacije odmah uzbunjuje javnost i na taj način znatno povećava mogućnost da u što kraćem periodu nestale osobe budu pronađene.

A kako funkcioniše sličan sitem u svetu, imali smo prilike da se uverimo tokom boravka u kući Samsunga, u Seulu.

U trenutku obilaska grada, svima su počeli da zvone telefoni. Vrlo agresivan zvuk prolamao se prostororijom u kojoj smo bili. Svi su u tom trenutku prestali da govore i pogledali u svoje telefone. Vreme kao da je stalo.

Svima je bilo jasno da je nestala devojka, visoka 157 cm, teška 55 kilograma.

Treba napomenuti da naš broj telefona i ne postoji u njihovom sistemu telekomunikacija.

Poruka upozorenja stigla nam je još jednom tokom boravka u hotelu u Južnoj Koreji. Ovog puta, tragalo se za starijom ženskom osobom, visine 165 cm, i težine 80 kg.

Poruka na ekranu se pojavi i na zaključanom i otključanom telefonu, a telefon vibrira.

Posle takvog zvuka opozorenja svima je bilo jasno da se nešto opasno dešava, da je situacija ozbiljna i da je možda potrebna i vaša reakcija.

(V.B.)