Evo zašto trudnice trebaju jesti više lubenice

Zbog visokog udjela vode, lubenica pomaže u smanjenu žgaravice, voćni šećeri prisutni u lubenici pomažu u ublažavanju jutarnje mučnine i dehidracije

Lubenici se u posljednje vrijeme pripisuje epitet namirnice s neograničenim mogućnostima kulinarske obrade, iako je nekada smatrana samo sočnom poslasticom male nutritivne vrijednosti. Ovo nezaobilazno ljetno voće odlično se uklapa u različite salate, smoothije i sorbete, obogaćujući ih svojom slatkoćom i bojom.

No, jeste li znali da jedenje lubenice tokom trudnoće ima još veće blagodati za zdravlje? Zbog visokog udjela vode, lubenica pomaže u smanjenu žgaravice. Također, voćni šećeri prisutni u lubenici pomažu u ublažavanju jutarnje mučnine i dehidracije, a kisele tvari mogu pomoći spriječiti moguću pojavu grčeva u mišićima u trećem tromjesečju.

U odnosu na rajčicu, lubenica je bogatija na likopenu, antioksidansu koji štiti od razvoja karcinoma i kardiovaskularnih bolesti, podržava imunološki sistem i predstavlja prirodnu unutrašnju zaštitu kože od štetnih UV zraka, piše 24.hr.

Izvor: avaz.ba