Bečarević upozorava: Treba li “pasti mrtva glava”?

Almir Bečarević, ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, oglasio se, kako je naveo, povodom nesreća u komunalnom preduzeću RAD.

Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, oglasio se, kako je naveo, povodom nesreća u komunalnom preduzeću RAD.

Bečarević je dopis dostavio Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, odnosno direktoru Erduanu Kafedžiću piše Raport.

Strašno: Povrijeđena dva radnika RAD-a nakon što je palo smeće na njih!

Koliko su ozbiljne povrede?

“Sinoć se dogodila nesreća u KJKP RAD d.o.o. koja je prouzročena puknućem papuče za radnike koji stoje sa stražnje strane vozila, gdje se nalazi otvor za pražnjenje kontejnera.

Dva radnika su teže/lakše povrijeđena, a koliko su ozbiljne povrede znaju samo u KJKP RAD d.o.o. zbog toga što ovo ministarstvo ne raspolaže zvaničnim informacijama jer odgovorni iz KJKP RAD d.o.o. ne osjećaju potrebu da nas informišu.

Prema informacijama kojima raspolažem to se desilo na vozilu marke Renault koje je kupljeno prije nekoliko mjeseci”, navodi Bečarević.

On se potom pita:

“Poštovani, treba li “pasti mrtva glava” da bi neko reagovao? Sve nepravilnosti sam prijavio Vašem uredu i dostavio dokumentaciju o imenovanjima v.d. direktora koji se postavljaju već peti put po 6 mjeseci.

Za to vrijeme provode se postupci javnih nabavki, vozila, rezervnih dijelova, itd. i onda se desi nesreća”.

Bečarević dodaje:

“Šta još treba da se desi pod vodstvom v.d. direktorice koja je već mjesecima ima stečene uslove za penzionisanje? Treba li povećati cijene usluga KJKP RAD d.o.o. za 60%-70% da bi v.d. direktorici bilo bolje u nabavkama “svega i svačega”.
Hitno djelovanje

Tražim od Vas hitno djelovanje jer dobijam informacije da zbog tehničkih nedostataka dosta vozača odbija potpisivati naloge prilikom izlaska vozila iz kruga preduzeća”.

Traži Bećarević da se odmah izvrši i kontrola svih nabavki vozila i rezervnih dijelova, s obzirom na to da dobija informacije da su vozila nabavljena na sumnjiv način i da ne zadovoljavaju standarde, što “možemo vidjeti i iz ovog slučaja povređivanja radnika”.

“Kompletna uprava KJKP RAD d.o.o. imenovana je nezakonito i ne znam šta se treba provjeravati kad su zakoni jasni. Već 30 mjeseci su imenovani u mandatu vršilaca dužnosti.

Na kraju, tražim hitno djelovanje jer, prema svim informacijama, u KJKP RAD d.o.o. nema domaćina da uredi sistem, već je sve stihija prožeta interesima a pri tom su sada i radnici počeli stradavati”, poručio je Bečarević.