Testirali radnu nedelju od 4 dana: Rezultati su neočekivani

Veliki međunarodni eksperiment s četvorodnevnom radnom nedeljom pokazao je da se takav koncept rada isplati i poslodavcima i zaposlenima, tako da je velika većina kompanija, koje su učestvovale u eksperimentu, odlučila da se više neće vraćati na stari sistem rada.

Naime, pokazalo se da su zaposleni koji su radili po tom konceptu u nastavku eksperimenta koji je produžen sa šest meseci na godinu dana uspeli uspešno da obave sve dodeljene zadatke uz dodatno skraćenje radnog vremena.

Drugim rečima, što su ljudi duže radili na nove, efikasnije načine, to su im radne nedelje postajale kraće.

Nakon šest meseci radnici su izjavili da su manje iscrpljeni, da im se zdravlje poboljšalo i da su zadovoljniji poslom, a pritom su svoje prosečno radno vreme smanjili za oko četiri sata, na 34 sata nedeljno.

Oni koji su nastavili po istom rasporedu punih 12 meseci dodatno su skratili radno vreme na oko 33 sata nedeljno, tvrde istraživači. U isto vreme nastavili su da izveštavaju o boljem mentalnom i fizičkom zdravlju i ravnoteži između posla i privatnog života, piše Index.

To su pokazali rezultati eksperimenata sprovedenih tokom proteklih 18 meseci u SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji i Irskoj, a potvrdila su ih i iskustva iz Australije i Novog Zelanda.

U novim eksperimentima učestvovale su različite kompanije iz različitih industrija, od neprofitnih organizacija, preko dizajnerskih agencija, do proizvođača.

Koncept četvorodnevne radne nedelje znači da zaposleni primaju 100 odsto plate za 80 odsto uobičajenih radnih sati uz održavanje 100% produktivnosti. Ovo poslednjih godina postaje sve popularniji sistem širom sveta.

Neprofitna organizacija 4 Day Week Global, koja sprovodi testiranja ovog koncepta i sarađuje s vladama kako bi im pomogla u oblikovanju odgovarajućih politika, objavila je nedavno četvrtu fazu svojih istraživanja, čiji je fokus bio na dugoročnom uticaju ovih eksperimenata.

Ovo je prvo istraživanje koje je pratilo takav sistem rada tokom godinu dana umesto šest meseci. Ranija, polugodišnja istraživanja dala su slične rezultate, međutim, postojala je sumnja da su pozitivni efekti bili posledica činjenice da se radilo o novini, da bi oni s vremenom mogli nestati ili se smanjivati.

Istraživanje je uključilo povratne informacije dobijene od 988 osoba koje su radile u 41 kompaniji u SAD i Kanadi, koje su prošle godine prešle na četvorodnevnu radnu nedelju.

“Ispitivanja su pozitivna u svim aspektima s ovim novim dokazima koji pomažu opovrgnuti zabrinutosti da su prethodni uspesi bili rezultat novosti i da dugoročno ne bi bili održivi”, pišu autori u izveštaju.

Štaviše, istraživanje je utvrdilo da je produženjem rada po novom sistemu došlo do daljnjeg poboljšanja telesnog i mentalnog blagostanja zaposlenih i istovremenog povećanja produktivnosti.

“Uvidi nakon 12 meseci veoma su pozitivni i doprinose izgradnji snažnih dokaza koji pokazuju trajne pozitivne učinke smanjenog radnog vremena”, navodi se u izveštaju osnivači 4 Day Week Global Šarlot Lokhart i Endru Barns.

“Ovi rezultati pokazuju dalje pozitivne trendove u poslovnim koristima, dobiti za zdravlje i osećaj blagostanja, kao i u uticajima na okolinu i pružaju čvrst temelj za široko usvajanje četvorodnevne radne nedelje”, dodali su.

Istraživanje je utvrdilo da su početna smanjenja iscrpljenosti, koja su se primetila nakon uvođenja ovakvog sistema rada, uveliko ostala održana nakon 12 meseci, dok su samoprocenjeni rezultati fizičkog i mentalnog zdravlja tokom godine nastavili da se poboljšavaju.

Od učesnika studije njih 95% želelo je da nastavi sa konceptom, gotovo 70% doživelo je smanjenje iscrpljenosti, 40% se osećalo manje pod stresom, a anksioznost se smanjila za 39% ispitanika.

Mereno na samoprocenjenom nivou od jedan do pet, gde je pet najbolja ocena, mentalno zdravlje učesnika eksperimenta povećalo se s 2.92 pre početka eksperimenta na 3.42 nakon godinu dana, dok se njihovo fizičko zdravlje povećalo sa 3.05 na 3.41.

Takođe je zabeležen veliki porast samoprocenjene produktivnosti.

Istraživanje je utvrdilo da zaposleni koji su se prebacili na 4-dnevni radni ritam nastavljaju da rade efikasnije umesto da pokušavaju da zbrzaju i naguraju petodnevni posao u četiri dana.

Posebno je zanimljivo to što su i kompanije koje su učestvovale u istraživanjima vrlo pozitivno ocenile ukupno iskustvo, prosečnom ocenom 8.7 od 10, piše Index.

Neke od ključnih zabeleženih prednosti bile su poboljšanje produktivnosti i kvaliteta, privlačenje novih zaposlenih i smanjenje odlazaka starih.

Prihodi uključenih kompanija porasli su u proseku za 15%, dok su zaposleni za 32% manje razmišljali o napuštanju posla.

Ni jedna od uključenih kompanija nije izrazila nameru da se vrati na petodnevnu radnu nedelju. Čak 89% njih odlučilo je da će definitivno nastaviti s konceptom četvorodnevne radne nedelje, a 11% je najavilo da će to vrlo verovatno učiniti.

Pogledajte koliko je kod nas realno uvođenje radne nedelje od 4 dana i šta kaže zakon.

(Telegraf.rs)