Pronađeni ostaci aviona F-35 Lightning II koji je nestao u nedelju

Američki vojni zvaničnici saopštili su da su pronađeni ostaci vojnog aviona F-35, koji je nestao u nedelju nakon što se pilot katapultirao iznad savezne države Južne Karoline.

Olupina aviona vrednog 100 miliona dolara, koji je nestao u nedelju popodne, otkrivena je u ruralnom okrugu Vilijamsburg.

U saopštenju od ponedeljka, vojni zvaničnici su naveli da su ostaci pronađeni “dva sata severoistočno od vojne baze Čarlston”.

“Nesreća je trenutno pod istragom i nismo u mogućnosti saopštimo više detalja, kako bismo sačuvali integritet istražnog procesa”, saopštila je američka vojska u ponedeljak nakon završetka potrage.

Američki borbeni avion F-35 izgubljen je u Južnoj Karolini pošto se pilot katapultirao, a vojni zvaničnici pozvali su građane da im pomognu u pronalaženju “nevidljive” letelice.

Potraga je bila fokusirana na oblasti oko jezera Maultri i Marion severno do Nort Čarlstona gde se nalazi nadležna vojna baza.

Avion F-35

Pixabay

Pilot se nalazi se u stabilnom stanju u bolnici, preneo je ranije Gardijan.

Nestanak, tačnije nemogućnost lociranja mesta gde se srušio ovaj najmoderniji avion u upotrebi u tri vida američkih oružanih snaga – vaduhoplovstvu (USAF), mornarici (US Navy) i mornaničkom korpusu (USMC) – izazvala je ne samo pošalice i sprdnju javnosti na društvenim mrežava već i reakcije političara.

Kongresmenka Nensi Mejs zapitala je kako je moguće izgubiti F-35:”Zar ne postoji uređaj za praćenje aviona i sad tražimo od građana da ga nađu?”, navela je ona

Lockheed Martin F-35 Lightning II je jednomotorni višenamenski borbeni avion pete generacije, sa umanjenom radarskom uočljivošću. Prvi put je poleteo u decembru 2006. godine a napravljeno je skoro 1000 primeraka varijanti F-35A, F-35B i F-35C, od kojih neke imaju mogucnost poletanja sa veoma kratih uzletnih staza i vertikalnog sletanja poput helikoptera (tzv. STOVL)

(Tanjug/Aero.rs/SI)