Uživo Predsednik Srbije u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje otvaranju generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine UN. Očekuje se njegovo obraćanje iz Njujorka.

Predsednik Srbije sastao se danas u Njujorku sa turskim predsedikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Dva predsednika sastala su se na marginama Generalne skupštine u UN. U Ujedinjenim nacijama danas je počela Generalna skupština te organizacije, a uvodna izlaganja imali su generalni sekretar Antonio Gutereš, predsednik Brazila Injacio Lula da Silva i američki predsednik Džozef bajden.

Očekuje se da će među glavnim temama biti klimatske promene i rat u Ukrajini. Prisutno je 145 svetskih lidera i predstavnika država, a na samom početku govor će prvi održati generalni sekretar Antonio Gutereš.

Prethodno je Gutereš u sedištu UN-a držao prijem za šefove delegacija iz celog sveta. Zbog početka Generalne skupštine u Njujorku je primetan veliki broj pripadnika policije, zbog boravka velikog broja delegacija iz celog sveta.

Na Generalnoj debati obratiće se predsednici, premijeri i monarsi iz 145 zemalja. Uvodni govor održaće generalni sekretar UN Antonio Gutereš. Debatu će tradicionalno otvoriti brazilski predsednik Lula da Silva, a prvi put će američki predsednik Džo Bajden biti jedini predstavnik od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta, koji će prisustvovati sastanku lično.

U Njujork ne dolazi kineski predsednik Si Đinping, ni predsednik Rusije Vladimir Putin, francuski predsednik Emanuel Makron, kao ni Riši Sunak, koji će biti prvi britanski premijer koji posle 10 godina neće doći na Generalnu skupštinu UN.

(Telegraf.rs)