Čovek koji je "izvršio samoubistvo" pronađen posle 10 godina u Grčkoj: Bizarna priča sa čudnim krajem

Čovek koji je svojoj porodici ostavio tri poruke o samoubistvu 2013. godine, ali u koje njegova žena nikada nije verovala, pronađen je u Grčkoj 10 godina kasnije uz pomoć italijanske TV emisije o nestalim osobama “Chi l’ha visto?” (“Ko je to video?”), javlja “News Prima”.

Italijanski mediji navode da je slučaj ličio na radnju romana Luiđija Pirandela “Il Fu Mattia Pascal” (“Pokojni Matija Paskal”).

Znate li priču o “pokojnom” Matiji Paskalu? Čuveni roman Luiđija Pirandela govori o čoveku koji je inscenirao svoje samoubistvo. Priča iz romana, ali koja se pretvorila u stvarnost, upotpunjena je lažnim samoubistvom “demaskiranim” na televiziji uživo deset godina kasnije.

Epizoda je emitovana u sredu, 20. septembra 2023. u emisiji “Ko je to video?”, poznatog programa RAI koji se godinama bavi nestalim ljudima.

Pre deset godina Adamo Guera, koji je bio 15 godina u braku sa Rafaelom sa kojom je imao dve ćerke, napisao je pismo u kojem je najavio samoubistvo.

“Zdravo mama i tata, nikada nisam hteo da te povredim, ali nažalost uvek je išlo loše i sada je došlo vreme da se to završi. Pokušaću da uradim bar ovaj poslednji korak dobro, da te bar poštedim bola sahrane. Zapamtite samo jednu stvar, najvažniju: pomozite Rafaeli i devojkama. Nisam uspeo u potpunosti i ostalo je još nekoliko teških godina”, napisao je Adamo u oproštajnom pismu.

Bio je jul 2013. i od tada više nije bilo vesti o njemu. Odvezao se automobilom i nekoliko dana kasnije karabinjeri, koji su istraživali nestanak, kontaktirali su njegovu suprugu i rekli joj da su pronašli pisma.

Međutim, istraga je nastavljena i istražitelji su otkrili da se ukrcao na brod iz Ankone za Patras. Hipoteza je bila da je skočio sa broda. A kada mu više nisu našli tragove, tužilaštvo u Bolonji je zatvorilo slučaj.

Zatim, u februaru 2022, došlo je do neočekivane prekretnica. Adamo Guera je podneo zahtev da bude registrovan kao italijanski državljanin sa prebivalištem u Grčkoj.

U epizodi “Ko je to video” u sredu, 20. septembra 2023, otkrivena je istina. Adam nije umro, već je stvorio sebi novi život u inostranstvu.

“Hvala vam, jer bez vas ne bih imala ovu potvrdu. Deset godina je mnogo. Kada vas zovu da vam je čovek nestao, ulazite u tunel kome se ne vidi kraj. Za mene on nije čovek i nije otac“, rekla je njegova supruga.

(Telegraf.rs)