Advokatica Sebije Izetbegović potvrdila: “Mandat joj ističe u januaru 2024. godine”

Advokatica Sebije Izetbegović, Senka Nožica pozdravila je formiranje Komisije koja će razmotriti rad UO KCUS-a. Kako navodi, politički proces došao je do onih koji poštuju zakon, u ovom slučaju ministra zdravstva FBiH Nediljka Rimaca iz HDZ 1990.

“Toj Komisiji mi želimo da uspješno završi svoj posao. Znamo da izvještaj te Komisije ne može ići u pravcu neke nasilne nezakonite smjene gospođe Izetbegović. A gospođi Izetbegović početkom januara ističe mandat. I ona će u potpunosti postupiti u skladu sa zakonom”, rekla je u razgovoru za N1 Nožica.

A zakon nalaže da se prije isteka mandata raspiše novi konkurs za popunu mjesta generalnog direktora KCUS-a. Tako da bi novi konkurs već u oktobru mogao biti objavljen.

“Izetbegović će poduzeti sve aktivnosti koje su potrebne prije nego što istekne mandat. Tako da smatram da cijeli taj postupak u kojima su mnogi htjeli iz političkih razloga da je smjene, na kraju se kanalisao ka onima koji poštuju zakon”, dodala je Nožica.

Na pitanje da li će oglas već 9. oktobra biti objavljen Nožica kaže:
“Ne mogu sada napamet govoriti da li je to 9. oktobra ili 19. oktobra, ali će u cjelosti postupiti u skladu sa zakonom, na kraju krajeva ona bi tako postupila i da nije bilo cijele ove hajke gdje su neki pokušavali da je smjene nekim rješenjima na koji nemate ni pravo žalbe”.

Nakon što je Senat UNSA poništio diplome magistra i doktora nauka Sebiji Izetbegović prekinut je njen radni angažman na Medicinskom fakultetu, no ne i na čelu KCUS-a. Od tada UO KCUS-a nije razmatrao njenu smjenu na kojoj je insistirala članica UO-a iz Kantona Sarajevo Lejla Brčić.