Igoru Miroviću uručen Orden Svetog Save

Igoru Miroviću, predsedniku Pokrajinske vlade Vojvodine, na osnovu odluke Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve, uručen je u Sremskim Karlovcima Orden Svetog Save drugog stepena, za višedecenijsko zalaganje i rad na obnovi i izgradnji hramova širom naše zemlje, posebno u Vojvodini.

Vladika sremski gospodin Vasilije, uručivši orden, istakao je Mirovićevu ljubav prema našem crkvenom, duhovnom i kulturnom nasleđu, njegovu predanost i veliki angažman na obnovi crkava i manastira ne samo u tri eparhije na severu naše zemlje već svugde gde je to bilo potrebno i gde je do njega došao glas i molba za pomoć. Posebno je naglasio Mirovićevu ulogu u obnovi Patrijaršijskog dvora i Bogoslovije „Sveti Arsenije“ u Sremskim Karlovcima.

Igor Mirović, još od 1992. godine, kada je bio član Odbora za izgradnju Hrama prenosa moštiju Svetog Save na Bistrici u Novom Sadu, i sve do danas, kada nosi dostojanstvo ktitora Hrama rođenja Presvete Bogorodice u Sremskoj Kamenici, više decenija pomaže na sve načine crkvu, kao i obnovu još 15 hramova na teritoriji Eparhije sremske. Poslednjih godina i lično je angažovan na sveobuhvatnoj rekonstrukciji manastira Mala Remeta, a tokom 2005. i 2006. godine učestvovao je u izgradnji gostoprimnice u manastiru Kovilj u vreme kada je iguman bio patrijarh Porfirije.

Veoma je aktivan u radu zajednice i crkvenom životu u Sremskoj Kamenici, gde živi sa porodicom.

Igor Mirović prva je ličnost iz javnog života sa teritorije Vojvodine kojoj je uručen Orden Svetog Save još od 1985. godine, kada je ovo visoko crkveno odlikovanje ustanovljeno.

Ovom prilikom je Dragani Milošević, pokrajinskom sekretaru za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, uručen Orden Majke Angeline, najviše priznanje Eparhije sremske.

Svečanosti u Eparhijskom dvoru u Sremskim Karlovcima prisustvovali su članovi Pokrajinske vlade i Mirovićeva porodica.

(Telegraf.rs)