Đoković ne bi toliko trebalo da interesuje Alkaraza: Drama na ATP listi, Rus pred Torino diše za vrat Špancu!

Karlos Alkaraz je do juče razmišljao o tome da prestigne Novaka Đokovića u ATP trci, ali je porazom u polufinalu Pekinga sebi napravio veliku medveđu uslugu i do završnog Mastersa bi mogao da padne čak na treću poziciju.

ATP trka i ATP lista nisu iste stvari.

Na redovnoj ATP listi, Novak ima ogromnu prednost u odnosu na Karlosa (11.545 – 8.715), a njima blizu je jedini Danil Medvedev koji je na 7.490 bodova.

U tom segmentu se svaki osvojeni bod tokom sezone broji, ali kod ATP trke za završni Masters u Torinu se sabiraju samo oni sa najvećih turnira.

U to spadaju upravo završni Masters, zatim četiri Grend slema, osam obaveznih Mastersa i sedam “najboljih od ostalih” (ATP Kup, Masters Monte Karlo, ATP 500, ATO 250, Čelendžer, ITF).

Kada se posmatra samo ovaj krem, Novak je trenutno na 635 bodova više od Alkaraza, ali Karlos bi trebalo da pazi na svoja leđa, jer je Medvedev prilično blizu i mogao bi da zapreti.

Ukoliko osvoji Peking, Danil bi stigao na 7.090 bodova, a onda bi u Šangaju mogao da jurne na novih 1.000 bodova, a zatim i po novi plen na Mastersima u Parizu i Torinu.

Sve to stvara jedan određeni pritisak na Alkaraza koji zaista mari za prvu poziciju za razliku od Đokovića koji u protekle dve godine uporno naglašava kako ga ta vrsta trke ne interesuje mnogo.

Naravno, ukoliko osvajanjem Grend slemova kao nus pojava dođe i visok rang, neće to srpski as odbiti.

Što se samog završnog Mastersa tiče, Đoković, Alkaraz i Medvedev su za sada jedini teniseri koji su sigurni učesnici smotre u Torinu.

Najbliži da im se priključi je Janik Siner, a na pol pozicijama su i Andrej Rubljov, Stefanos Cicipas, Aleksandar Zverev i Holger Rune.

Ostalo je još mnogo bodova u igri, dosta toga može da se brzo promeni, a prvi u redu da iskoristi klackalicu za veliku smotru su Tejlor Fric, Kasper Rud i Aleks De Minaur.

Novak Đoković – 8.945

Karlos Alkaraz – 8.310

Danil Medvedev – 6.890

Janik Siner – 4.620

Andrej Rubljov 3.640

Stefanos Cicipas – 3.570

Aleksandar Zverev – 3.405

Holger Rune – 3.100

——————————————

Tejlor Fric – 3.010

Kasper Rud – 2.690

Aleks De Minaur – 2.505

Tomi Pol – 2.435

Frensis Tijafo – 2.210

Karen Hačanov – 2.160

(Telegraf.rs)