Ministarstvo odbrane: Izvršena provera individualne obučenosti vojnika

U centrima za osnovnu obuku Vojske Srbije u Somboru, Valjevu i Leskovcu realizovana je provera individualne obučenosti vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije “septembar 2023”, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, to je prva provera koju prolaze ročni vojnici, nakon šestonedeljne obuke, a njen cilj je da se utvrdi osposobljenost za samostalno izvršavanje taktičkih radnji i postupaka na bojištu, pravilno rukovanje naoružanjem i vojnom opremom i obavljanje dužnosti organa unutrašnje i službe obezbeđenja objekata.

Vojnici su prvog dana provere praktično rešavali zadatake iz taktičke obuke, dok su drugog dana demonstrirali znanja, sposobnosti i veštine za upotrebu sredstava i vojne opreme, nivo strojeve izgrađenosti i poznavanje Pravila službe Vojske Srbije.

Postignuti rezultati pokazuju da je ova generacija vojnika potpuno spremna za sledeću fazu obučavanja, koja ih očekuje nakon premeštaja u centre za specijalističku obuku.

U ovim centrima oni će se osposobljavati za vojnoevidencione specijalnosti za koje su regrutovani, posle čega će biti raspoređeni u jedinice Vojske Srbije na realizaciju kolektivne obuke do završetka služenja vojnog roka, dodaje se u saopštenju.

(Telegraf.rs)